NRK Meny
Normal

– Trusselbildet bør bestemme politiets verktøy

Leder for ordensavdelingen ved politiet i Tønsberg Frank Gran mener det i fremtiden bør være trusselbildet som bestemmer hvilke verktøy politiet til enhver tid skal bruke.

Bevæpnet politi

Politiet har båret våpen på hofta i ett år nå.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ledelsen i Politidirektoratet hadde mandag et møte med ledelsen i PST, KRIPOS og Oslo politidistrikt med bakgrunn i situasjonen etter terroren i Paris.

Det er fortsatt slik at trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, opplyser Politidirektoratet mandag ettermiddag.

Derfor har politidirektøren bestemt at overgangen til fremskutt lagring av politiets skytevåpen utsettes til 1. desember klokken 00.00. Frem til da opprettholdes bevæpningen slik den har vært i ett år nå.

Fredag kunngjorde Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen av politiet skulle opphøre.

For politiet i Vestfold betød det at de ikke lenger skulle være bevæpnet etter klokken 22.30 mandag, men gå tilbake til den såkalte normalsituasjonen hvor våpnene ligger lagret i kjøretøyene deres. Dette blir altså nå utsatt.

– Et ventet utfall

Leder for ordensavdelingen hos politiet i Tønsberg Frank Gran forteller at beskjeden ikke kom helt uventet.

Frank Gran i politiuniform.

Frank Gran, leder for ordensavdelingen ved Tønsberg politistasjon.

Foto: Fredrik Laland ekeli / NRK

– Vi har jo fått med oss at det har vært ganske klare føringer. Når både statsminister, finansminister og justisminister ber politidirektoratet om å se på situasjonen på nytt, var det kanskje ikke helt utenkelig at utfallet ble slik, sier Gran.

Han forteller at både han og hans mannskap hadde startet forberedelsene med å gå tilbake til den tidligere ordningen, hvor politiet brukte spray og batong og forhåndslagret våpen i politibilen.

Må ha flere tanker i hoder samtidig

Gran er ikke sikker på at permanent bevæpning er løsningen, men mener det i fremtiden er viktig at det er en trusselvurdering som bestemmer hvilke verktøy politiet skal bruke.

– Jeg tror det er fornuftig å arbeide med flere muligheter i forhold til hvordan trusselbildet ser ut akkurat da. Hvis situasjonen eskalerer må vi hurtig kunne ta i bruk de strengeste verktøyene, sier Gran.

– Det er en viktig del av vårt arbeid med beredskap at går flere tanker i hodet på en gang.