NRK Meny
Normal

– Topping i barnefotball skal ikke skje

Ikke før barna er tolv år skal det være snakk om å toppe eller spisse lag. Likevel skjer det stadig oftere i barneidretten. – Det er ikke greit, sier organisasjonssjef i Vestfold Idrettskrets, Bjørn Lauritzen.

Fotballtrening ved SVGS

SATSER: På treningsfeltet til toppidrett fotball ved SVGS er det flere spillere som satser på en karriere innen fotballen.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

På treningsfeltet til Sandefjord videregående skole (SVGS), trener førsteklassingene på toppidrett fotball. De har for lengst begynt å satse, og et par av gutta spiller i SF-trøye.

Men når er det egentlig greit å starte denne satsingen, som innebærer blant annet mer trening og spilletid for de beste?

– Jeg mener satsingen bør starte allerede i 10–11 års alderen dersom Norge skal ha noe sjans til å hevde seg innen fotball i fremtiden, sier førsteklassing Mats Holt.

Mats Holt og Oda Slettebak Ramberg

MÅ SATSES: Mats Holt og Oda Slettebak Ramberg er begge enige om at det må satses tidligere enn ved 12-års alder.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Retningslinjene sier tolv år

På et kontor 100 meter opp i gata sitter Bjørn Lauritzen med boka om retningslinjer innenfor barneidrett i hånda.

– Man skal hvert fall ikke begynne med topping før de er tolv år. Frem til det har vi egne bestemmelser som sier at alle skal med, noe som innebærer for eksempel lik spilletid.

Til tross for at dette er det trenerne i barnefotballen skal forholde seg til, opplever både Lauritzen og flere foreldre til barn i Flint fotball at det stadig oftere forekommer topping av lag.

Espen Røkaas

OPPLÆRING: Sportslig leder i Flint, Espen Røkaas, sier de driver en kontinuerlig opplæring av trenerne i barnefotballen for å unngå topping og spissing.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Vi opplever at noen av lagene på Flint helt klart driver med topping, og dette fører til at spillere som ikke er så gode mister motivasjonen, og slutter, sier flere av foreldrene.

Sportslig leder i Flint, Espen Røkaas, sier klubben kontinuerlig jobber med å unngå at enkelte trenere i barnefotballen faller for fristelsen å toppe lagene. Men han er ærlig på at det skjer innimellom, og at det da tas tak i så fort de blir gjort oppmerksomme på det.

– Mitt inntrykk er at det også toppes mer i barnefotballen nå enn tidligere. Det handler nok om litt overivrige foreldre, som i utgangspunktet bare vil det beste for sitt barn, så blir det galt i den store sammenheng, sier Røkaas.

Forstår frustrasjonen

Christian Berg-Henry er en av foreldrene som er trener i Flint. Han trener gutter 05 på Ringshaug, og er selv veldig opptatt av ikke å gjøre forskjell på spillerne.

– Jeg tror topping i barnefotballen gjør mer skade enn nytte. Hos oss spiller alle like mye, og på jevne lag. Vi bruker stoppeklokke under kamper, avslutter Berg-Henry.