Ønsker en mer samlende leder

– Marit Arnstad bør overta som leder av Senterpartiet, mener flere av partiets ordførere. Internt vokser motstanden mot Navarsete.

Navarsete og Arnstad

To Senterparti-kvinner med varierende popularitet i partiet sitt. Ordførere vil bytte dagens partileder med tidligere samferdselsminister Arnstad.

Ledelsen i Senterpartiet fikk krass kritikk etter valgnederlaget i høst. Tidenes dårligste valg førte til en grundig selvransakelse i partiet, hvor ledelsen spesielt fikk kritiske tilbakemeldinger.

Les også:

I dag går flere ordførere ut i VG og sier at Liv Signe Navarsete bør trekke seg som leder for Senterpartiet. Og at det bør skje før det ordinære landsmøtet som er planlagt våren 2015.

Les også:

– Tiden er nok moden for at hun trekker seg tilbake, noe jeg tror er bra for både henne og partiet. Jeg må dessverre si at jeg har stadig mer sans for det som står i VG, sier ordfører Thorvald Hillestad (Sp) i Re kommune til NRK.no.

Thorvald Hillestad

Hillestad er klar på at partiet hans trenger en ny leder som kan samle Senterpartiet igjen etter indre konflikter.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Han er partiets eneste ordfører i Vestfold fylke, en lederjobb han har hatt i 14 år. Men han er langt fra alene om å ønske at Navarsete gir fra seg ledervervet. Nå er det minst èn trønder som utfordrer topposisjonen hennes.

– Marit Arnstad er mitt høyeste ønske, hvis jeg skal være helt ærlig.

Ordføreren satt blant annet i valgkomitèen på landsstyremøtet partiet hadde i valgåret 2009. Han mener at den tidligere samferdselsministeren har en klar og tydelig profil, samtidig med en bred appell.

– Arnstad har også vist at hun får ting til med måten hun har opptrådt på i regjering.

For et drøyt år siden var stemningen også stor blant velgerne for et slikt lederskifte.

Vil unngå Borten Moe

En annen kandidat som er aktuell til å erstatte dagens partileder er Trygve Slagsvold Vedum.

– Han er nok oppfattet som litt skarp i kantene av enkelte, men han er absolutt en velegnet arvtaker.

Den andre delen av nestlederduoen Ola Borten Moe er ingen samlende figur for reordføreren.

– Senterpartiet er mangfoldig. De forskjellige ytterkantene vil ikke kunne møtes godt med ham som leder, tror jeg.

Personfokuset er uunngåelig for Sp-medlemmene.

– En leder trenger å ha en personlighet overfor partiet som treffer bredt, og som trekker trådene sammen i de ulike fløyene i organisasjonen.

Uønsket oppmerksomhet

Uansett politiske resultater har den sittende Sp-lederen i hvert fall oppnådd å skape mye omtale rundt et lite parti. Men begrepet om at «all PR er god PR» er lite anvendelig i senterpartisammenheng, ifølge Hillestad.

– Det er ikke lett å samle. Hvis du har noen personlige egenskaper som gjør at du kjører ut i gæren retning, blir det surmuling i partiet.

Les også:

I fortsettelsen er Sp-ordføreren opptatt av å lime sammen sprekkene som går tvers gjennom partiorganisasjonen. Veien videre er langt fra plettfri for ordførerne, ledelsen og resten av Senterpartiet.

– Å være tydeligere utad rundt noen utvalgte politiske kjerneområder er nok noe av det viktigste vi kan gjøre. Vi har klarlagt retningen i politikken vår. Nå må vi bli enige om hvem som skal føre den med oss inn i fremtiden, sier han.