– Taper millioner i eiendomsverdi

På grunn av skolenedleggelse i Svelvik, tror eiendomsutvikler Frank Eastwood at han taper millioner på eiendommene sine.

Berger gamleskole

Frank Eastwood

Frank Eastwood.

Foto: PRIVAT
Atle Iversen

Takstmann Atle Iversen.

– På den ene bygningen min viser taksten at antatt markedsverdi har sunket med 10–15 prosent, sier Eastwood.

For noen år siden bygde han flere boenheter på Berger i Svelvik. Nærskolen som nettopp hadde blitt reddet skapte håp om vekst.

– Da ble skolen reddet på grunn av innføringen av eiendomsskatt. Da trodde vi at vi var over den verste kneika og bygde hus her, forteller han.

Men veksten i nærområdet uteble. Nærskolen, der han også var FAU-leder, skal nå legges ned. Det har ført til et stort samlet eiendomstap, sier Eastwood.

– Det dreier seg om en-to millioner kroner, sier han.

– Ikke så dramatisk

Takstmann Atle Iversen, som har mange oppdrag i Svelvik, sier skolenedleggelser preger eiendomsverdien, men han tror ikke det er så dramatisk som Eastwood sier.

– Å finne statistikk på det, er ikke enkelt, men prisene er ikke all verden selv i dag. Skolenedleggelse på toppen gjør at det går ytterligere ned.

I Svelvik har skolenedleggelser splittet samfunnet. Det har kommet mistillitsforslag mot rådmannen, syv politikere i kommunestyret har meldt seg ut av partiene sine og kommunen er den eneste i Vestfold med eiendomsskatt.

Det politiske bråket kan ødelegge vel så mye på lang sikt, mener Iversen.

– Bråket er jo veldig leit, prisene blir jo skrudd nedover. Og det er synd at du får en fin leilighet langs sjøen i Svelvik enn på et jorde i Sande, sier Iversen.