NRK Meny
Normal

– Ta en telefon og gå på besøk

Å være sosial på sosiale nettsteder er ikke nok, mener Røde Kors.

Sigbjørn Ljusnes

Sigbjørn Ljusnes, koordinator i Vestfold Røde Kors, oppfordrer oss til å besøke et familiemedlem eller ta en telefon til en gammel venn.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Digitale verktøy gjør det lettere enn noensinne å være sosiale uten å møtes ansikt til ansikt, men skal vi forebygge ensomhet, må vi aldri glemme å møte hverandre, mener Røde Kors.

– En klem, eller et besøk, betyr mye mer enn en "likes" på Facebook, sier Koordinator Sigbjørn Ljusnes i Vestfold Røde Kors.

Torsdag 8. mai er det Røde Kors-dagen og i år har Røde Kors valgt å bruke dagen til å heie på møtene mellom mennesker.

– Vi lanserer i dag en kampanje som heter "Lik i virkeligheten også", sier Ljusnes og oppfordrer oss til engasjere oss i folk utenfor de sosiale nettstedene.

– En av tre er ensomme

I flere undersøkelser har Røde Kors, sammen med IPSOS, kartlagt ensomheten i Norge. I 2012 oppga en av fire nordmenn over 18 år at de følte seg ensomme. I 2013 viste tallene at ensomheten blant barn og ungdom er alarmerende høy. En av tre oppga at de følte seg ensomme.

Sannsynligvis kjenner de fleste av oss noen som plages av ensomhet.

– Mange opplever sosiale nettsteder som et sted de kan besøke, men samtidig opplever de ensomhet ved å være hjemme, sier Ljusnes.

– Gå på besøk

Vi har ofte mange venner på Facebook. Kanskje er det også mange som følger deg på andre sosiale nettsteder som Twitter og Instagram. Men mange venner på Facebook gjør deg ikke nødvendigvis lykkelig.

– Man kan ha mange venner og likevel føle seg ensom, men ofte henger ensomhet sammen med få venner, sier Ljusnes.

Nå vil Røde Kors ha oss til å være mer sosiale – også utenfor sosiale medier.

– Vi mener ikke at du skal proppe filofaksen full av avtaler, men gå litt mer på besøk. Ring en gammel venn du ikke har sett på en stund, eller besøk mormor eller din gamle onkel, sier han.

– Har vi glemt å gå på besøk?

– Det kan virke som. Det er mye lettere i en hektisk hverdag og bare like hverandres bilder på Facebook, men vi trenger kontakt med hverandre i virkeligheten også, sier Ljusnes.