NRK Meny
Normal

– Stemningen i Paris er rar

Line-Mari Sæther: – Jeg fikk litt flashback fra 22. juli i Norge. Du vet ikke helt hva som skjer i begynnelsen og så er det plutselig veldig mye du får høre på en gang.

Paris

PARIS: Det er stillere enn vanlig i gatene i Paris i dag, sier student Line-Mari Sæther.

Sandefjordsjenta Line Mari Sæther studerer og bor i Paris. Da det smalt i går var hun på skolen.

– Jeg fikk først vite det av en israelsk studievenninne som også jobber på den israelske ambassaden. Hun fikk en melding der det stod at hun måtte passe på.

Hun var på skolen resten av dagen uten å få så mye informasjon, men etter hvert ble flere og flere grepet av hendelsen.

Hvordan reagerte studiekameratene dine?

– Først så visste vi ikke helt hva som hadde skjedd, men etter hvert som vi fikk vite mer ble mange litt lamma. Vi visste ikke helt hva vi skulle si.

Ble hjemme

Sæther bor ikke så langt fra ukeavisen Charlie Hebdo sine redaksjonslokaler. I går ettermiddag ble hun og hennes franske kjæreste værende inne for å se på TV.

– Vi hadde tenkt oss ned til Place de la République, der det samlet seg mange i går kveld, men vi visste ikke om vi kunne komme oss dit, fordi mange metrostasjoner var stengt.

– Hvordan er stemningen i dag?

– Vi våknet opp til nyheten om at en ny politibetjent var skutt og drept ved en undergrunnsstasjon ikke så langt fra oss. Så stemningen er litt rar og stille. Vi bor i et stille strøk så det eneste vi hører er en og annen politisirene.

Mer åpenhet

Line-Mari Sæther studerer fransk språk og sivilisasjon sammen med andre utenlandske studenter.

Hennes franske kjæreste snakker mye med sine venner. Det de sier er at de ikke vil at det skal bli hevnaksjoner mot muslimer.

– Jeg tror de får en følelse av nasjonalisme som vi også fikk etter 22. juli, slik som vi også fikk etter 22. juli. De snakker om det, som vi også hører i media, at dette skal føre til mer åpenhet og mer demokrati og at det ikke skal føre til et motangrep mot muslimer.