NRK Meny
Normal

– Stå opp et kvarter før og lag frokost til barna

Helsesøster opplever at stress i hverdagen er en årsak til at mange foreldre hopper over frokosten, og barna tar etter dem.

Frokost/Sonja Wigenstam

– Foreldre bør stå opp 15 minutter før for å gi barna frokost, sier helsesøster Sonja Wigenstam.

Foto: Berit Kveilen/Linn Løkken / Scanpix/NRK

Visste du at matvaner går i arv og at foreldre ofte har skylden for at barn ikke spiser frokost? Det kommer frem i en fersk forbrukerundersøkelse utført av Synovate på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Vestfold er det fylket i Norge der færrest barn spiser frokost hver dag. Bare 62 prosent i gruppen som er spurt oppgir at de spiser frokost hver dag.

– Dersom mor, far, eller den som har ansvaret for barna selv ikke spiser frokost kan det være vanskelig å motivere morgentrøtte barn til å spise.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvor viktig er frokosten hjemme hos deg? Diskuter nederst i artikkelen.

Stress får skylden

I snart 20 år har Sonja Wigenstam arbeidet som helsesøster. Hun kaller matvanene en kulturarv som stadig er i forandring. Stress i hjemmet tror Wigenstam er hovedårsaken til at frokosttradisjonen er i endring.

Det er altfor mye stress i hverdagen. Ofte ser vi at foreldrene og barna er slitne og ikke orker å spise. Barna spiser kanskje heller litt frukt i første skolefrikvarter, og det er ikke bra nok, sier hun.

Hun peker på at du som forelder er en rollemodell for barnas frokostvaner.

– Roen, kulturen og foreldrenes symbolverdi er kjempeviktig.

Spør alltid om barna har spist

På helsestasjonen iTønsberg der Wigenstam har ansvaret, har det blitt standard å spørre foreldrene som kommer dit om barnet deres har spist frokost. Som regel svarer de ja, hvis ikke må fakta legges frem på bordet.

– Frokosten er trolig den viktigste energikilden. Den skal dekke 20–25 prosent av det du spiser i løpet av dagen. Skolebarn lærer bedre med en god frokost i magen, sier hun.