NRK Meny
Normal

– Snakk med unge om mobilbruken

– Foreldre må være gode forbilder når det gjelder mobilbruken til ungdom. Snakk med unge om mobilbruken, er rådet fra kommunepsykolog i Nøtterøy kommune Anne-Kristin Imenes.

Barn bruker iphone

Barn bruker altfor mye tid på mobilen.(illustrasjonsbilde)

Foto: NRK

Ungdommer er altfor mye på mobilen, og kan både bli stresset og sur av mobilbruken. Det er viktig å ha foreldre som kan gi gode råd og ikke minst være gode forbilder.

Kommunepsykolog i Nøtterøy Anne-Kristin Imenes jobber med dette og merker at ungdommen blir stresset av mobilbruken.

– Det de sier selv er at de mister fokus på hva som er viktig i livet. Sammenligningen av hverandre tar overhånd. De kan bli usikre på seg selv, som får dem til å bli sur og gretten. Når det skjer trengs det hvile, forteller psykologen til NRK.

Foreldre skjønner ikke hvordan det er å være ung

Idag er det mye å ta hensyn til som ungdom i dagens samfunn. Anne-Kristin mener voksne ikke skjønner hvordan det er å være ung i dag.

– Og jeg tenker at de gjør vi faktisk ikke. Fordi ungdommene bruker mediene på en helt annen måte enn hva foreldre gjør. Ungdom bruker medier til kommunikasjon, tilhørighet, fellesskap, de gir hverandre tips og råd og utveksler erfaringer. De lærer mye mer enn voksne aner, forteller psykologen til NRK.

Kommunepsykolog i Nøtterøy Anne-Karin Imenes forteller at foreldre må være gode forbilder når

FORELDRE MÅ VÆRE FORBILDER: Kommunepsykolog i Nøtterøy Anne-Karin Imenes forteller at foreldre må være gode forbilder når det gjelder mobilbruken til ungdommen.

Foto: PRIVAT

Men likevel forteller hun at man ikke kan ta seg en pause fra mobilen.

– Jeg treffer ungdommer som sier at de ikke kan ta fri fra mobilen, være syke eller gå en fjelltur. For når de kommer tilbake er det haugevis av oppdateringer og ubesvarte anrop på mobilen, og vennene lurer på om du er sur siden du ikke svarer, sier Imenes.

Hun sier også at foreldrene gir dårlig samvittighet til barna deres og maser om at man skal legge vekk mobilen når det er nok.

Tips til mor og far

Imenes forteller til NRK at det finnes menn som synes det er helt greit å svare på meldinger under middagen, men synes ikke at det er greit hvis sønnen gjør det samme. Og der må vi gå i oss selv.

– Så hva bør mor og far gjøre?

– Det er viktig å sette seg ned å ta en åpen prat og bli enige om hva man synes er greit. De fleste ungdommer synes det er hyggelig å ha noe å gjøre med hele familien, og derfor sette en plan for noe som ungdommen kan glede seg til, forteller Anne-Karin.