NRK Meny
Normal

– Småfly kolliderte med drone

Havarikommisjonen ønsker kontakt med droneflyveren.

POPULÆRT: Dronene blir stadig billigere og bedre.

Flyveren tror han traff en drone da han fløy over Hvasser, Tjøme kommune, i august. (illustrasjonsbilde)

Foto: Ludvig Jenhaug Ringlund

Havarikommisjonen er blitt varslet om at et småfly kolliderte med en drone over Hvasser i 19.00-tiden søndag 30. august.

– Vi har fått en rapport vedrørende et småfly som var på vei nordover. Like etter at det hadde passert Hvasser i en høyde av 2 500 fot, som er standard marshøyde i det området, så ser flyveren et objekt rett foran flyet sitt som han antar var en drone. Umiddelbart etterpå hørte han et smell på flyets venstre side, sier havariinspektør Birger Bull.

Flyveren har opplyst at han fløy videre dit han skulle uten ytterligere problemer. Etter landing inspiserte han flyet, men fant ingen skader. Bull opplyser at flyveren dermed tror dronen traff flyets venstre hjul.

– Det gikk bra denne gangen, men vi er bekymret for hva som kunne skjedd dersom dronen hadde truffet for eksempel frontruten på flyet.

Ønsker kontakt med droneflyveren

Havarikommisjonen har snakket med mannen som fløy flyet, innhentet radardata samt kommunikasjonen med tårnet på Torp Sandefjord lufthavn.

De ønsker imidlertid også å komme i kontakt med vedkommende som fløy dronen, og personer som eventuelt har funnet vrakdeler fra dronen.

– Vi ønsker å få innsikt i hvordan han eller hun tenkte, og hva som var formålet med flyvingen. Jeg vil understreke at det ikke er vår oppgave fordele skyld, så droneflyveren kan trygt kontakte oss, sier Bull.