Hopp til innhold

Vil du bli kvitt den, finnes det råd

Løvetannen kan brukes i mat, men mange vil likevel få den vekk.

Det blir løvetann til neste år og..

FRØR SEG: Kanskje du blåste vekk frøene på løvetannen da du var liten?

Foto: Monika Wikan Faaness

På sin nettside anbefaler Naturvernforbundet deg å la løvetannen stå for å hjelpe humler og bier. Og gartner Geir Mellingen er sikker på at løvetannen ville blitt solgt på hagesentre om det ikke var så mange av den rundt omkring. Likevel er den uønsket i flere norske hager.

– Er ikke den vakker da? Hadde det ikke vært så enormt mye løvetann, er jeg helt sikker på at vi hadde solgt den i hagesenteret som en prydplante. Den nydelige, gule blomsten dør ikke så lett, og du kan bruke bladene som salat. Eller du kan lage en flott løvetannkrans, sier Geir Mellingen ved Gjennestad hagesenter i Stokke med et smil.

Vil du likevel bli kvitt den, har gartneren følgende råd.

Løvetann

UFORTJENT DÅRLIG RYKTE?: – Løvetannen har et dårlig rykte, men du kan bruke den til salat. Bladene er friske og fine, men litt bitre. Blomsten kan brukes i bukett, sier gartner Geir Mellingen.

Foto: Monika Wikan Faaness

Grov rot

– Løvetannen frør seg, og hvis du tar blomsten før den setter frø, hindrer du at den sprer seg så mye. Du kan også bruke et redskap for å fjerne den fysisk, så får du opp hele roten.

– Den har pælerot, så det er litt vanskelig å få opp hele, men får du med roten, er du ferdig med den løvetannen. Fordi blomsten frør seg, kan det imidlertid komme opp en ny rett ved siden av.

Han legger til at det går an å sprøyte løvetannen også, men påpeker at da er det snakk om bruk av giftmidler.

– Det du sprøyter går inn i væskebalansen i løvetannen og forandrer hormonet så den vokser seg i hjel. Da er du kvitt den en gang for alle. Det tar også annet ugress, men det er et giftmiddel, sier han.

Geir Mellingen

STERK: Geir Mellingen sier at løvetannen er en sterk plante som har lett for å overleve.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK