– Skjer nesten hver helg

Unge er ikke overrasket over at sexvideoer blir spredd på nettet.

Snapchat-ikon

TILTALT: En 16 år gammel jente fra Vestfold ble nylig tiltalt for å ha spredt en sexvideo på Snapchat.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Nesten hver helg er det noe som er lagt ut. Det ligger der i 24 timer og er åpent for alle. Jeg tror dette skjer ofte.

Ida Emilie Eide sier hun ikke ble overrasket da hun hørte om saken der en 16 år gammel jente fra Vestfold er tiltalt for å ha filmet to jevnaldrende som hadde sex på fest.

Ifølge tiltalen spredte videoen seg til en rekke personer etter at den ble delt på Snapchat.

– Folk er klar over konsekvensene, men skjønner ikke alvoret.

Elever ved Horten videregående skole

IKKE OVERRASKET: Elever ved Horten videregående skole sier de ikke er overrasket over at sexvideoer spres i sosiale medier. Fra venstre: Konrad Pawlak, Hans-Fredrik Austberg Monsen, Ida Emilie Eide og Margrethe Marie Bruu Baklid.

Foto: NRK

– Uheldige konsekvenser

– Mange foreldre klarer ikke å forestille seg at deres barn kan komme på tanken om å filme noen som har sex og legge det ut på nettet, sier førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud.

Hun mener foreldre, skoler og elever sammen må ta ansvar, og at det er viktig å utarbeide konkrete regler de unge kan forholde seg til.

Staksrud, som blant annet har forsket på hvordan slike krenkelser håndteres i forskjellige land, mener lovverket som gjelder i slike saker kan ha uheldige konsekvenser.

– Generelt er det sånn at lovverk, som har vært laget for å beskytte unge for nettovergrep fra voksne, nå rammer dem selv. Man må spørre om det hensiktsmessig å straffe barn og unge gjennom et lovverk som skal beskytte dem mot voksne overgripere.