– Si ja til ruskontrakt

Ungdommene som er siktet etter politiaksjonen på Thor Heyerdahl videregående skole har en gyllen mulighet, mener virksomhetsleder Heidi Larsen.

Ruskontrakter

SIGNER: Marte Camilla Øyvang Lund som er ruskonsulent i Larvik kommune (f.v.) og Heidi Larsen virksomhetsleder for psykisk helse og avhengighet i kommunen sier at de har gode erfaringer med ruskontrakter.

Foto: HINA ASLAM / NRK

26 skoleelever er siktet etter at politiet aksjonerte på Thor Heyerdahl videregående skole. Elevene ble hentet ut fra klasserommene sine og tatt med til avhør. Bakgrunnen er videoer ungdommene selv skal ha lagt ut på nett, som viser fester med bruk av narkotika, vold og skadeverk.

Elevene er siktet for narkotikabruk, men har fått tilbud om å skrive under på ruskontrakter.

– Skriv under på ruskontraktene, råder virksomhetsleder for psykisk helse og avhengighet i Larvik kommune, Heidi Larsen.

Gode erfaringer

Når ungdommen skriver under på ruskontrakt sier de ja til jevnlige prøver for alle typer narkotika stoffer. I tillegg blir det oppfølging med samtaler. Til gjengjeld slipper de bot og en narkodom på rullebladet.

Prøver

TEST: Ungdommene får en dags varsel, og må komme for å levere test.

Foto: HINA ASLAM / NRK

– Dette er en gyllen mulighet, forteller Larsen.

Sammen med ruskonsulent i kommunen, Marte Camilla Øyvang Lund, forteller hun at de har gode erfaringer med ruskontrakter.

Kommunen har 11 ungdommer på ruskontrakt i samarbeid med politiet og 5 ungdommer på frivillig kontrakt. Det er 11 ungdommer som har fullført ordinær kontrakt og ingen brudd så langt i år.

Bruker mot gruppepress

– Noen ungdommer kommer selv til oss for å signere på ruskontrakt, som da blir kalt for frivilligkontrakt, forteller Lund.

Hun legger til at mange ungdommer etter avsluttet kontrakt bruker det som "unnskyldning" til å mot stå gruppepress.

Larsen sier at det er bra med slike aksjoner og at det er lurt å nå ut til ungdommene tidligst mulig.

– Det vi erfarer er at ungdommene responderer veldig bra på ruskontrakt når de blir tatt ved førstegangs bruk, sier Larsen.