NRK Meny
Normal

– Sett ut rådyrskremsler dagen før slåtten

En slåmaskin kan være livsfarlig for killinger som gjemmer seg i høyt gress.

Tre rådyrkillinger som er tatt av slåmaskinen.

SLÅMASKIN: Hvert år mister flere rådyr livet i slåttetiden.

Foto: Hege Bøckman/NJFF

– Om våren, når killingene er for små til å flykte unna rovdyr, gjemmer de seg ofte i høyt gress, sier fylkessekretær Øystein Cock Rønning i Norges Jeger- og Fiskerforening (NJFF) Vestfold.

Rådyrene kan da fort bli lett bytte for en slåmaskin.

– Det er nok en av de høyeste dødsårsakene ved siden av rev og jakt, sier han.

Rådyrskremsler og lukt

Rådgiver Amund Kind i Vestfold bondelag sier at bønder er obs på problemet og gjør tiltak for å unngå at rådyr blir tatt av slåmaskinen. Men han legger til at det foreløpig ikke er funnet noen veldig gode tiltak.

– For bonden er det særlig to ting som er viktig. En ønsker for all del å unngå å kjøre på rådyr. Det andre er at fôret blir ødelagt hvis en får rådyret inn i det, sier han.

NJFF opplyser at også de vet lite om effekten av tiltakene, men at de ser indikasjoner på at noen råd nytter. I år skal de, sammen med Høgskolen i Innlandet, gjennomføre et prosjekt for å se på effekten av de rådene som blir gitt.

Før resultatene fra prosjektet er klare, har de følgende råd for å redusere antall rådyr som blir tatt av slåttemaskin:

  • Rådyrskremsler kan settes ut i kantsonen av enga med cirka 50 til 100 meters mellomrom dagen før slåtten. Skremsler som beveger seg i vinden, gamle klesplagg som lukter menneske, papirsekker og mye forskjellig kan brukes – målet er å sørge for en form for uro som holder dyrene borte
  • Du legger igjen lukt i terrenget når du setter ut skremslene og forsterker effekten
  • Det er også topp å ta med seg hund, men husk båndtvangen

Begynn i midten

Rønning legger til at bonden, jegere eller andre som vil hjelpe også kan gå seg en tur på enga sent på kvelden i forveien, for å skape sin egen lukt der.

– Da blir geita usikker på området, og tar med seg killingene til et annet sted, sier han og fortsetter:

– En annen ting er å begynne slåttingen i midten av enga og kjøre utover, i stedet for å begynne i kanten og kjøre innover. Hvis en begynner på kanten vil killingene flykte innover og innover. Til slutt har de ikke noe mer gress å gjemme seg i enn det som er igjen på midten, og så blir det slått der. Men hvis bonden begynner i midten og slår utover, vil killingen til slutt havne i skogkanten og kunne flykte ut.