NRK Meny
Normal

– Sånn man ofte gjør når man er ivrig husbygger

Sandefjord (NRK): Mandag startet rettssaken der seks personer, blant dem en tidligere ansatt i Jotun, står tiltalt for grov korrupsjon. Fem av de tiltalte mener de er uskyldige.

Johan Henrik Frøstrup

ADVOKAT: Johan Henrik Frøstrup er forsvareren til den hovedtiltalte i korrupsjonssaken

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Saken startet i 2012, da en tidligere leder i malingsfirmaet Jotun ble politianmeldt. Mannen som er i begynnelsen av 50-årene, skal ha mottatt varer og tjenester av Jotuns leverandører i bytte mot oppdrag for selskapet.

For dette er han tiltalt for grov korrupsjon av 2,1 millioner kroner og økonomisk utroskap for 700.000 kroner.

Blant annet skal det dreie seg om mottak av elektronikk, gartner-, maler- og elektrikertjenester, til blant annet sin private bolig og hytte.

Han har hatt gode betingelser hos leverandørene og betalt noe kontant. Det er sånn man ofte gjør når man er ivrig husbygger.

Det sier Johan Henrik Frøstrup, forvarer for den hovedtiltalte mannen.

Det er kanskje ikke helt etter boken, men det er heller ikke det denne saken dreier seg om. Saken gjelder korrupsjon og det benekter han, sier Frøstrup videre.

Jonny Sveen

FORSVARER: Jonny Sveen er forsvareren til en av de tiltalte som i retten mandag erkjente straffskyld

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Har erkjent straffskyld

Én av de seks korrupsjonstiltalte i Jotun-saken erkjente staffskyld da rettssaken mot dem startet i Sandefjord tingrett mandag.

Jeg hørte at de andre svarte nei på skyldspørsmålet. Trolig vil min klients forklaring bli en helt annen enn de andres, sier mannens forsvarer Jonny Sveen.

Sveen sier hans jobb blir å vise at hans klients forklaring er riktig.

Avlyttet telefonsamtaler

Under statsadvokatens innledning kom det fram at det blant annet var brukt avlytting av de tiltaltes telefoner. En del av samtalene vil bli brukt som bevismaterialet av aktoratet senere i rettssaken.

Hvilken bevisverdi disse samtalene har i saken, vil vi komme nærmere tilbake til, sier Formo.

Statsadvokat Marit Formo i Sandefjord tingrett.

STATSADVOKAT: Marit Formoe etter første del av hennes innledningsprosedyren i Sandefjord tingrett

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det er brukt store ressurser for å få saken opp for retten, noe som også ble påpekt av statsadvokaten selv. På spørsmål fra NRK om hvorvidt hun mener ressursbruken står i sammenheng med omfanget av verdiene, som er med i tiltalen, svarer Formo følgende.

Det har vært en omfattende og kompleks etterforskning, og det har vært nødvendig å gå igjennom et stort beslag, særlig i forhold til dokumentasjon.

Dette er jo en sak som vil koste skattebetalerne mange millioner, mens summen i tiltalen handler om rundt to millioner. Hva tenker du om det?

Det dreier seg om grov korrupsjon og utroskap. Saker som gjelder korrupsjon vil alltid være alvorlige straffesaker, fordi det dreier seg om misbruk av egen stilling til økonomisk vinning, sier Formo.