Hopp til innhold

– Folk over 80 må få si meningen sin

Stortingspolitiker Karin Andersen reagerer på at personer over 80 år ikke fikk svare på undersøkelse om kommunesammenslåing.

Karin Andersen

Karin Andersen mener det må bli slutt på spørreundersøkelser der folk over 80 ikke får svare.

Foto: Stig Weston / SV

– Først tenkte jeg at det nesten ikke kunne være sant, og så ble jeg ganske sint. Jeg skjønner at de som bor i Andebu og er over 80 år også blir sinte og sier ifra, sier Karin Andersen (SV) til NRK.no.

Bakgrunnen er at Andebu kommune står midt i en debatt om kommunesammenslåing. Derfor ble det fra 4. til 16. september gjennomført en undersøkelse hvor innbyggerne i kommunen kunne si hvilken retning Andebu burde se ved en eventuell sammenslåing.

Men i ettertid har flere reagert på at de ikke fikk være med på spørreundersøkelsen. Den hadde nemlig en øvre aldersgrense på 80 år.

– Rein skjær aldersdiskriminering. Jeg kommer til å ta opp saken med kommunalministeren. En av hans store reformer skal jo være å slå sammen kommuner, og da må regjeringen bestemme seg for om de mener at personer over 80 år ikke skal få være med å bestemme i viktige saker, sier Andersen, og legger til:

– Det kan jeg nesten ikke tro at de mener.

Les også:

– Må sette øvre grense

Det er respektløst, og dette forventer jeg også at kommunene stopper.

Karin Andersen

Daglig leder Christian Dversnes i Moment Analyse, som utførte undersøkelsen på vegne av kommunen, har forklart at de drøftet aldersgrensen (18 til 80 år) med kommunen i forkant av undersøkelsen.

– Det er hyggelig at personer ønsker å si sin mening i undersøkelsen. Det setter vi pris på. Samtidig er det slik at vi må sette en øvre grense for hvem som kan delta. I dette tilfellet er den satt til 80 år, som på mange måter er i tråd med det som er bransjenormen, sa Dversnes til NRK da saken ble kjent.

– Regjeringen må sikre at kommunen ikke bruker metoder som gjør at folk over 80 ikke får være med å si meningen sin, sier Andersen.

Hun sier at hvis det er en bransjenorm at folk over 80 år ikke får være med i spørreundersøkelser, så må det bli en slutt på det.

Christian Dversnes.

Christian Dversnes opplyser at de aldri går over 80 år i brukerundersøkelser. – Det henger sammen med samfunnsstrukturen, og muligheten for å nå den aldersgruppa som er over 80 år, sier han.

Foto: Rune Eilertsen

– Folk over 80 er akkurat like mye meningsberettiget som andre. Dette er jo i stedet for en folkeavstemning, og der har jo alle med stemmerett lov til å være med, sier Andersen.

– Da kan jo ikke et slikt firma eller en kommune bestemme at en del av befolkningen som har stemmerett, ikke har det, forklarer hun.

Les også:

For gammel til å mene noe om kaffe

Selv fikk stortingspolitikeren beskjed om at hun var for gammel, da hun ble bedt om å gi sin mening om kaffe.

– Det er jo en helt annen sak. Jeg er veldig glad i kaffe og ble spurt om å være med. Etter at jeg sa ja, så sa de «Vi må jo spørre hvor gammel du er da» Og når jeg da svarte 62, så var jeg for gammel, ler Andersen.

– Det er kanskje en morsom sak, men jeg tror det er mange som holder på med dette. Men vi som er politikere må jammen sørge for å få en slutt på det, legger Andersen til.

– Hvordan følte du deg da du fikk beskjed om at du var for gammel?

– Jeg ble veldig paff, og sa også at dette tror jeg dere gjør dumt i.

Hun kommer nå til å ta opp saken med kommunalministeren.

– Jeg forventer at han, som har ansvaret for kommunene, sikrer at sammenslåinger ikke skal gjennomføres med så grov aldersdiskriminering, avslutter Andersen.

NRK har forsøkt å få en uttalelse fra kommunalminister Jan Tore Sanner, eller noen andre fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, men har pr. e-post fått svar fra pressekontakt Sissel Mossing at de ikke har mulighet til å svare på dette i dag.