Hopp til innhold

Gjenganger hos politiet: – Dette funket for meg

Et viktig tiltak for tidligere kriminelle i Vestfold står i fare for å bli lagt ned. Prosjektet har hjulpet mange ut av kriminalitet og rus.

Henning Wick forteller om prosjekt i Vestfold.

Se video: – Jeg blir lei meg om dette blir lagt ned for det funker, sier Henning Wick. (Foto NRK: Per Foss/Rune Jensen)

Henning Wick er en gjenganger hos politiet. I mange år har hverdagen hans bestått av rus, kriminalitet og fengselsstraffer med jevne mellomrom.

Etter 13 dommer og til sammen flere år bak lås og slå, fikk han flytte inn et døgnbemannet bofellesskap i regi av rehabiliteringsprosjektet FRI som drives av Kirkens Bymisjon.

– Når man blir løslatt fra fengsel så blir man som regel løslatt klokken halv syv på morgenen. Da kan du gå, men jeg satt faktisk frivillig i fengsel i syv timer lenger for å vente på at Stine skulle komme å hente meg. Det er det ikke mange som gjør. Jeg ble hentet ved fengselsporten og kjørt rett til boligen. Allerede fra første minutt var vi i gang med arbeidet med å komme seg ut i samfunnet, sier han.

Ikke penger

Boligen han flyttet inn i er et døgnbemannet bofellesskap der en til tre tidligere fengselsfugler bor.

– Du har en plass å bo og en jobb å gå til. De hjelper deg med å ordne et rusfritt nettverk og med å komme tilbake i samfunnet. Det er det som er så vanskelig, det å komme tilbake til samfunnet og bli akseptert som en tidligere rusmisbruker, mener Wick.

Men nå står hele prosjektet i fare for å bli lagt ned. Det er fordi Tønsberg og Nøtterøy ikke har funnet penger til fortsatt å støtte prosjektet.

– Vi kan ikke drive det kun på dugnadsånd og frivillighet. Selv om vi har mye av det i prosjektet, så må vi ha en grunnfinansiering i bånn, sier Stine Faugli Larsen, prosjektleder for FRI-prosjektet.

– Fra 4,5 til 2,7 millioner

Årsaken til kuttet er at kommunene får færre statlige kroner å bruke på slike prosjekter til neste år.

– Vi får 4,5 millioner kroner i dag, og så skal vi klare de samme prosjektene med 2,7 millioner kroner til neste år. Det betyr at vi var nødt til å skjære litt ned og kutte litt i prosjektene som vi allerede har, sier rådmann Geir Viksand i Tønsberg kommune.