Hopp til innhold

– Plukk østers, så reddes blåskjellene

Thomas Johansen fra Tjøme plukker stadig stillehavsøsters når han er ute å padler kajakk. Det skulle han ønske at flere gjorde.

Stillehavsøsters

Miljødirektoratet vil gjerne at folk plukker østers, men det er viktig å passe på at det er den riktige arten som blir plukket.

Foto: Havforskningsinstituttet

På sin facebook-side skriver Johansen i går "Østers til helgen. Bare å plukke hvis du er i Vestfold skjærgården. Nok å ta av, tenker litt på blåskjella sin skjebne. Tar alle Østers på bordet beholder vi mulig blåskjella. Kos dere i helgen. Lett å plukke fra kajakk for dem som har det."

– Det er utrolig mye østers i skjærgården rundt Nøtterøy og Tjøme nå, og det er ikke sikkert alle er klar over at disse burde plukkes, sier Johansen til NRK.

Les også: Anbefaler massiv plukking av østers

Flere som ikke vet

Thomas Johansen

Thomas Johansen ser ofte etter østers når han padler.

Foto: Privat

Selv plukker han stort sett fra kajakken sin, men sier at det er fullt mulig å dra dem opp med en rake.

Johansen får støtte av Marit Ruge Bjærke, Seksjonsleder for kyst- og sedimentseksjonen i Miljødirektoratet.

– Det er bare å plukke østers, men det er viktig å ringe skjelltelefonen å høre at det er trygt å spise skjellene nå. I tillegg må du være bevisst på at du plukker riktig art, sier Bjærke.

Se også blåskjellvarselet her.

Det finnes nemlig også en østers som er flatere, og lever på litt dypere vann, som er utrydningstruet.

Bjærke sier videre at miljødirektoratet nå er i ferd med å lage en handlingsplan for å se på hva som kan gjøres slik at ikke stillehavsøstersen ødelegger for blant annet blåskjellbestanden.

La ut oppskrift

Johansens postet innlegget på Facebook, også for å opplyse folk om den gode matkilden som ligger rett foran nesa på oss. Sammen med innlegget, la han ut denne oppskriften;

La smør og hvitløk surre i en panne på middels varme i 2–3 minutter. Ta hvitløksmøret av pannen og tilsett sitronsaft og chilisaus. Bland godt. Ta et håndkle i hånden, det er lett å kutte seg på det ru skallet. Skyv østerskniven inn bakerst på skjellet og tving det opp. Før kniven rundt langs den flate delen av skallet, og kutt av muskelen som holder skjellet sammen. Kast den flate toppen av skallet. Hell 1/2 ss av sausen over hver østers. Grill østersene i 2–3 minutter over direkte sterk varme til sausen koker i skallet. Kok østersene i 1–2 minutter. Server østersene varme.

– Selv liker jeg best de østersene som ikke er altfor store, avslutter Johansen.