Hopp til innhold

– Hunden kan bli mer redd med medisiner

Veterinær advarer mot å gå i eget medisinskap for å berolige hunden eller katten din på nyttårsaften.

Fyrverkeri på Slottsfjellet i Tønsberg

SMELL: Dyr kan bli redde for smellene fra fyrverkeriet. Veterinærer understreker at det er viktig å ta kontakt med dem før du eventuelt velger medisinering.

Foto: @einarhay på Instagram

– Ikke gi dyret sovemedisin eller annet beroligende som er til mennesker. Heller ikke medisiner som er gitt til dyret ditt fra dyrlegen av andre grunner enn nyttårsaften, sier president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng.

Hun ser helst at hundeeiere prøver «alt annet» før de gir hunden medikamenter for å takle fyrverkeriet. Hvis man likevel går for medisinering, må disse være forskrevet av en veterinær til slik bruk.

Å medisinere hunden på egen hånd, kan få alvorlige konsekvenser, advarer hun.

Torill Moseng

ADVARER: Torill Moseng opplever at det er god kunnskap blant hunde- og katteeiere, men ser likevel tilfeller der det går galt. – Når vi mennesker er så vant til å bruke medikamenter som ikke er reseptbelagte og det er relativt ufarlig, kan det være lett å gi hunden en Paracet eller et annet legemiddel som er foreskrevet eller ment for mennesker, sier hun. (arkivbilde)

Foto: NRK

– For eksempel valium er det dessverre mange som tenker at er greit, men det kan gå riktig galt, også fatalt, sier Moseng.

Hun opplyser videre at valium og andre beroligende midler kan føre til motsatt effekt når dyret er engstelig.

– Er hunden stresset og engstelig på nyttårsaften, kan den bli enda mer redd fordi den føler seg hjelpeløs, sløv og ikke er seg selv – verken fysisk eller psykisk. Dette kan forsterke angsten. Noen dyr kan eksitere, altså «gå i taket» på godt norsk, og spise seg gjennom dører eller skade seg selv i desperasjon.

Paracet og Ibux dødelig for dyr

For Moseng er det viktig å få frem at dyreeiere ikke må gi medikamenter, reseptfrie eller ikke, til dyrene sine på nyttårsaften eller ellers, uten å snakke med en dyrlege først.

– Dyr er ikke små mennesker. For eksempel er Paracet og Ibux dødelig for dyr. Det er dessverre ikke sjeldent at vi ser dødsfall eller alvorlige skader etter at eiere har gitt disse midlene uten å snakke med veterinæren først.

Hun understreker at det er store forskjeller på kjæledyrene våre, og selv om størrelsen på dyret spiller en rolle for hvor mye det tåler, kan for eksempel Paracet være farlig uansett størrelse.

Illustrasjonsbilde av hund og smertestillende.

ULIK VIRKNING: Flere medisiner vi mennesker som regel tåler fint, kan være dødelig for dyrene våre, ifølge Torill Moseng i veterinærforeningen. – Ibux er et eksempel på et veldig vanlig smertestillende middel som man enkelt kan bruke på seg selv, men som gir blødende magesår hos for eksempel hund, og kan være dødelig, sier hun.

Foto: illustrasjonsbilde / NRK

Komplisert

Eric N. Henrichsen, daglig leder ved Horten dyreklinikk, sier at nettopp dette med dosering av medisiner til dyr er komplisert, selv for dyrleger. Derfor anbefaler også han å alltid ta kontakt med sin lokale dyrlege før man går i eget medisinskap.

– I visse tilfeller kan man bruke reseptfrie legemidler og ting man bruker i humanmedisin, men da alltid etter råd fra dyrlegen, sier han.

Veterinær Eric Henrichsen.

DYRLEGE: Ved klinikken i Horten ser Eric N. Henrichsen få tilfeller der dyr er blitt forgiftet av smertestillende. – Men det er klart at mørketallene kan være store, og det er ikke alltid man kobler eventuelle forgiftningssymptomer med det at man ga den tabletten, sier han. (arkivbilde)

Foto: Privat

Ulike bivirkninger

Henrichsen understreker at ingen av de reseptfrie legemidlene som selges, er reseptfrie til dyr. De er godkjent på bakgrunn av hvordan de virker på mennesker, og kan ha helt andre bivirkninger og effekter hos dyr, selv om du justerer dosene for kroppsvekt.

– Hund og katt for eksempel har andre metabolske prosesser – andre enzymer i kroppen. Så du ser både det at dyret nødvendigvis ikke kan effektgjøre seg av medikamentet, eller at det trenger mye lavere eller mye høyere doser. Dette er veldig vanskelig for en hunde- eller katteeier å vite.

– Det kan også være vanskelig for oss veterinærer å vite, så vi har god litteratur som vi slår opp i.

Veterinær Eric Henrichsen

GIFT: Eric N. Henrichsen forteller at hunder og katter mangler et enzym som bryter ned stoffet i for eksempel Paracet, og at man da får et giftig produkt som ikke kan bli lenge i dyrekroppen. – Giftproduktet fører til leverskader eller forstyrrelser av de røde blodcellene, selv ved svært små doser. Det kan få fatale konsekvenser for dyrene. (arkivbilde)

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK