Anbefaler deg å finne frem denne allerede nå

Det er ikke lange, lyse sommernetter lenger.

Selburoserefleks

Trygg Trafikk ønsker at det skal bli påbudt å bruke refleks.

Foto: Karin Jegtvik / NRK

Det nærmer seg høsten. Det blir senere lyst på morgenen, og det blir fortere mørkt på kvelden. Og jo mørkere det blir, jo vanskeligere blir det for bilister å se fotgjengere.

Les også:

Det er kanskje ikke så rart at vi ikke har funnet dem frem fra skuffer og skap ennå. For det er jo ikke september ennå, og Trygg Trafikks årlige reflekskampanje ligger ennå halvannen måned frem i tid.

– Det er helt klart tida for å finne frem refleksen, hvis du skal bevege deg trygt ute som fotgjenger etter klokka 21.00 på kvelden, sier Mette Magnussen i Trygg Trafikk i Vestfold.

Hun forteller at hun har begynt å tenke på refleksene hun også, spesielt etter en tur til Lillehammer nylig.

– Vi skulle ut å spise middag, og da vi gikk var det sol og fint. Men da vi skulle hjem var det blitt skikkelig mørkt, sier Magnussen. Hun anbefaler alle å lete i skuffer og skap og i lommene på jakka du ikke har hatt på deg siden varmegradene og sola kom for alvor i våres.

Supernytt - Barn flinkest til å bruke refleks

At barna er flinkest til å bruke refleks er kanskje ikke så rart?

Refleks redder liv

Statistikken viser at bare 28 prosent av oss, på landsbasis, bruker refleks. Ifølge Trygg Trafikk reduseres risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent i det øyeblikket du tar på deg refleksen. Organisasjonen vil aller helst at det skal bli påbudt å bruke refleks.

En undersøkelse gjort av MMI for Trygg Trafikk i vinter, viste at 80 prosent av den voksne befolkningen ønsker et påbud om bruk av refleks.

I Finland ble refleks påbudt allerede i 2003, og der har refleksbruken bare økt. Det har gitt gode resultater.

Mette Magnussen tror at det er nødvendig med et påbud i Norge også.

– Voksne og barn ønsker å gjøre det rette. Men samtidig må vi kunne si at et krav fra lovens side må til for å få refleksbruken opp. Kommer det et påbud tror vi at langt flere vil følge dette, og bruke refleks, sier hun.

Les også: