NRK Meny
Normal

– Jeg hadde lyst til at kampene skulle avblåses med en gang

Tidligere Vålerenga-spiller Jørgen Jalland hevder flere av kampene han spilte for klubben Rubin Kazan i Russland, var fikset.

Jørgen Jalland

Jalland forteller at han var helt uforberedt på det som ventet han da han forlot Vålerenga og reiste til Rubin Kazan. (arkivbilde)

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er i et intervju med VG i dag at Jalland og Erik Hagen forteller om utbredt kampfiksing i Russland.

Jalland forlot Vålerenga etter 2004-sesongen, og spilte to sesonger for den russiske toppklubben Rubin Kazan. Der opplevde han ved flere anledninger kampfiksing, sier han.

– De aller fleste kampene vi spilte forløste seg jo som vanlige fotballkamper, men så var det enkelte hendelser hvor jeg skjønte at det var noe rart, og det var stort sett dommeravgjørelser som satte meg på de tankene, sier Jalland til NRK.no, og legger til:

– Alle dommere kan gjøre feil, det skjer jo ofte, men det ble veldig systematisk. Det ble i retning av fordeler for et lag, og da skjønte man raskt at det var noe som var rigget, forklarer Jalland.

Jalland ønsket bare å komme seg vekk fra banen, de gangene han forstod at en kamp var fikset.

– Jeg hadde bare lyst til at kampen skulle avblåses med en gang. Jeg opplevde både at vi hadde dommeren med oss og at vi hadde dommeren mot oss, men følelsen er egentlig den samme. Poenget med å spille kampen blir borte, forklarer Jalland.

Les også:

Fikk penger fra en annen klubb

Tidligere landslagsspiller Erik Hagen sier til VG at han en gang ga 3000 dollar til en dommer for å sikre seier til Zenit St. Petersburg i en europacupkamp.

Jalland var aldri med på å betale penger, men opplevde å få en overraskende «bonus» etter en seier.

– Det var en kamp mot slutten av sesongen hvor vi møtte et lag som langt nede på tabellen. Jeg hørte ikke noe om dette før kampen, men etter kampen så gikk kapteinen og visekapteinen rundt med en bunke dollarsedler og delte ut kampbonus. Det var da et lag som rett over det laget vi slo, som hadde lovet en pengesum til oss hvis vi vant, forteller Jalland.

De som spilte kampen fra start fikk 7000 dollar, mens Jalland, som satt på benken, fikk 4000 dollar.

Etter en annen episode, der de vant 5–1 over en jevngod motstander etter flere tvilsomme dommeravgjørelser, fikk han inntrykk av at dette nesten var normalt.

– Da var det merkelig stemning i garderoben. Nesten helt flatt batteri, for å bruke det uttrykket. Alle skjønte hva som hadde skjedd. Jeg snakket med andre utenlandske spillere som hadde vært der lenger enn meg. Da fikk jeg inntrykk av at det var utbredt.

Les også:

– Tenkte ikke tanken

Jørgen Jalland, som nå er trener for 2. divisjonsklubben Ørn-Horten, fikk 30 kamper for den russiske klubben, fordelt på to sesonger. Men da han forlot Norge og Vålerenga, hadde han ikke gjort seg opp noen tanker om at dette var det som kunne møte ham i Russland.

– Nei, absolutt ikke. Jeg hadde ikke tenkt den tanken i det hele tatt. Den fotballverdenen jeg kom fra i Norge opplevde jeg som helt fri for det. Og jeg var helt uforberedt da jeg kom bort og opplevde de tingene jeg gjorde der borte.

Han forteller at han dro til Russland med et åpent sinn.

– Jeg kjente ikke så mye til russisk fotball. Det var en fin mulighet til å komme utenlands å spille fotball.

– Hva tenker du nå i ettertid?

– Jeg syntes jo det var forferdelig å oppleve da jeg var der. Og det er det jeg tenker nå også. Det er ødeleggende for fotballen at sånne ting skjer, sier Jalland.

Tror problemet strekker seg utenfor Russland

Selv om dette var svært negativt, så sitter han igjen med at godt helhetsinntrykk etter oppholdet i Russland, og sier han hadde takket ja hvis han fikk tilbudet igjen. Han tror heller ikke denne problematikken er noe som kun gjelder russisk fotball.

– Jeg tror dette skjer andre steder også. Det har jo vært litt i media de siste årene også, og det er jo ikke internt i Russland dette problemet ligger. Det er ofte asiatiske gambling-syndikater som påvirker dommere. De opererer helt sikkert ikke bare i Russland, avslutter Jalland.

Dommeren i oppgjøret Hagen forteller om, avfeier historien. Det samme gjør pressesjefen i Zenit, skriver VG. Det europeiske fotballforbundet uttaler at de ikke kommenterer enkeltkamper, med mindre det er iverksatt reaksjoner.