NRK Meny
Normal

Oljeflak på 10 km driver mot Vestfold

Oljen fra det havarerte skipet på Hvaler er nå på vei mot Vestfoldkysten.

Oljeflaket

Fortsetter strømmen å føre oljen nordover, kan den nå kysten av Vestfold.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

SISTE: - Oljelekkasjen ser ut til å være stanset.

Oljen fra det havarerte skipet har nådd land Akerøya på Hvaler.

Fortsetter stømmen slik den går nå kan det ikke utelukkes av oljen kan nå Vestfoldkysten. Da er områdene på Tjøme blant de utsatte.

– Strømmen har hatt en dreining mot nord. Nå har vi varslet våre kolleger i Vestfold, sier Bjørn-Åge Sørensen som leder det interkommunale utvalget mot akutt forurensning i Østfold til NRK.no.

Saken fortsetter under bildet

Grunnstøting på Hvaler

Oljen som har lekket ut av skipet som havarerte på Hvaler i Østfold er nå på vei mot Vestfoldkysten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ifølge kilder WWF har snakket med, skal så mye som 375 tonn bunkersolje allerede ha lekket ut fra havaristen. Til sammenligning lekket det ut 370 tonn tung bunkersolje under Server-ulykken i 2007 og 300 tonn fra lasteskipet Full City i 2009, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 473b60f0-49a3-4347-9720-4c0c47d62109.jpg

Se video av oljeflaket som driver nordover.

Oljen på vei mot Vestfold

Fra «Godafoss» er det nå et omlag 10 kilometer langt avlangt oljeflak som går nordvest i retning Vestfold. Hverken fra land eller fra bildene fra den svenske kustbevakningens fly er det noe som tyder på at oljen så langt har truffet land.

– Den foreløpige drivbanen for oljen tilsier at den driver nord-vestover, men det er fortsatt et stykke over til Vestfoldkysten. Men vi kan ikke utelukke at det treffer land, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås i Kystverket til Aftenposten.no.

Det er Nøtterøy og Tjøme-skjærgården som i første omgang er mest utsatt.

– Da er vi spesielt bekymret for de miljøsårbare områdene som områdene rundt Bolærne og Verdens Ende. Skulle dette komme til disse områdene er det ganske ille, sier leder for det interkommunlae utvalget mot akutt forurensning, IUA i Vestfold, Per Olav Pettersen. til NRK.no.

– Vi er i beredskap

– Det interkommunale utvalget mot akutt forurensning i Vestfold er i beredskap, og vi holder på å hente frem det vi har tilgjengelig av oljevernutstyr. Vi har mobilisert de personene vi skal ha med i denne aksjonen, og vi har begynt å laste materiell i containere som vi kjører ut til de stedene oljen kan komme, sier Pettersen.

Per Olav Pettersen

Per Olav Pettersen er leder for det interkommunale utvalget mot akutt forurensning - IUA i Vestfold. Han sier de nå er i full beredskap.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er 800 kubikkmeter med råolje ombord i skipet som lekker olje.

– Vi vet ennå ikke om oljen kommer over til Vestfold, men med de erfaringene vi gjorde da Full City grunnstøtte utenfor Langesund i august 2009 så gjør vi visse forberedelser, sier Pettersen.

Følger situasjonen nøye

Under Full City-grunnstøtingen ble det oljepåslag på land både langs Vestfoldkysten i Larvik, nedover hele Telemarkkysten og inn i Aust Agder.

Pettersen forklarer at de nå henter fram planverket, trekker inn de mest sentrale personene i aksjonsutvalget og går gjennom situasjonen.

– Vi følger også med på kart og værmelding for å følge med på hva som kan komme til å skje, sier Pettersen.