NRK Meny
Normal

– Nyt påskekøen

NAF ber bilistene stresse ned og puste med magen.

Kolonnekjøring Hemsedalfjellet

Kolonnekjøring kan forekomme også i påsken. Her fra riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Påskeferien er rett rundt hjørnet, og mange av oss legger ferien til fjellet.

Og med mange biler på veiene, øker selvsagt sjansene for kø. Oppfordringen fra NAF er å starte ferien litt ekstra tidlig.

– Start ferien hjemme og få ned pulsen. Så kan du tenke nøye gjennom hva du pakker. Så kan du gjerne pakke halvparten av det du tok med deg i fjor, for du brukte ikke noe mer, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til NRK.no.

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen ber bilister om å roe ned i påsketrafikken.

Foto: NAF

Les også:

Viktig å pakke bilen riktig

Og når man pakker bilen, er det flere ting det er viktig å tenke på.

– Få de største og tyngste sakene lavest mulig og lengst frem i bagasjerommet, sier Engebretsen.

Det vil stabilisere bilen å ha de tyngste gjenstandene så lavt som mulig. Det vil også gi et lavt tyngdepunkt. Tyngre ting lengst frem vil også sørge for at de ikke beveger seg ved en bråstopp.

– Bruk bagasjerommet og ikke legg ned baksetet for å få plass til lange gjenstander. Legg skia i skiboksen. Må du ha noe i baksetet, må du sikre det med bilbeltet. Fyller du opp bagasjerommet i en stasjonsvogn, er det smart å bruke et sikkerhetsnett i tillegg, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

– Harde gjenstander skal være fastmontert. En termos på halvannen kilo vil ved en bråstopp i 50 km/t komme med en kraft tilnærmet 45 kilo. Så bare den lille tingen kan være et dødbringende våpen, forklarer Engebretsen.

Følg trafikken:

– Pust med magen

– Kommer du i en kø på vei til eller fra påskeferien så nyt den. Tren på å puste dypt inn og ut med magen, så går dette bra dette, sier Engebretsen.

– Er det mye stress i påskefjellet?

– Ja, bilister har en tendens til å stresse av gårde for å nå frem. Men for å si det på en annen måte: Skal du nå frem, så ta nå for all del hensyn til det du skal ta hensyn til. Da når du frem, og det er bedre enn å ikke komme frem i det hele tatt, avslutter Engebretsen.