Hopp til innhold

– Noen må passe mer på vekta enn andre

Nesten halvparten av oss har arvet såkalte "late" fettceller, viser ny forskning. Da er det viktig å være årevåken fra tidlig alder for ikke å legge på seg, sier genetiker.

Vekt

For noen kan tallet på vekta øke raskere enn for andre viser ny forskning.

Foto: www.colourbox.com

Hvis det er slik at man har lett for å legge på seg så kan det ha noe med genene å gjøre. Det viser ny forskning som VG skriver om i dag.

– Det viser seg i denne studien at mange har en risikovariant av et gen som heter F2. Dette genet er forbundet med 3–4 kilo økt kroppsvekt, sammenlignet med dem som ikke har denne risikovarianten.

Det forteller genetiker Jens Kristoffer Hertel, som jobber ved senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

Les også: Slankeopererte ungdommer sliter psykisk

Oppdaget genet i 2007

Hertel har selv forsket på gener, og sier at dette er omfattende arbeid.

Jens Kristoffer Hertel i lyseblå skjorte.

Genetiker Jens Kristoffer Hertel forteller at det er omfattende arbeid å forske på fedme.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

– Jeg har selv forsket på dette genet som ble oppdaget i 2007, men uten å komme frem til hva som er bakgrunnen for at folk med risikovarienten veier mer.

Det har tidligere vært sett på appetitt og forbrenning, uten å komme frem til et godt svar. Men nå viser den nye studien at dersom en har risikovarianten oppfører fettcellene seg annerledes. Da lagrer fettcellene mer fett inni seg, og man får en redusert varmeproduksjon, noe som igjen fører til lavere forbrenning.

Studien viser at hele 44 % av befolkningen har det vi kan kalle late fettceller, hvorfor er det slik?

– Det er vanskelig å si. Fedme og andre livsstilssykdommer har en veldig kompleks genetikk. Man har både genetiske faktorer og miljøfaktorer som bidrar i et samspill, sier Hertel.

Kan kun endre miljøfaktorer

I dag har en kartlagt ca. 100 fedmegener. Er en blant de 2–3 prosent av befolkningen som har flest av disse og sammenlignes med de i befolkningen som har færrest av disse så utgjør det ca. 10–15 kilo ifølge Hertel.

Les også: Fra ernæringsmangel til kampen mot fedme

Dersom noen har mange fedmegener, hva kan de da gjøre for å unngå overvekt?

– Da må miljøpåvirkningen endres, for genene forandrer seg lite. Vi har fremdeles de samme genene som i steinalderen. Nå lever vi i et samfunn med mer fettrik mat og mindre aktivitet. De som er mer disponert enn andre må være mer bevisst dette, selv om det kan oppleves urettferdig, sier Hertel.

Han mener det også er viktig å se på familiehistorien og om det er mye fedme eller overvekt i familien. Da er det viktig å være mer årevåken fra tidlig alder.