NRK Meny
Normal

Får inn pinnsvin med kramper og grå gommer

Pinnsvinhjelpen melder om dyr som dør i hendene deres. De frykter det skyldes at hageeiere bruker ulovlig sneglegift.

Pinnsvin

Pinnsvinhjelpen frykter ulovlig sneglegift er grunnen til at mange pinnsvin dør akkurat nå.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Det er helt tydelig at det blir lagt ut noe som dreper dyr som spiser det, sier Ingrid Fosse som er leder for Pinnsvinhjelpen.

Hun forteller at de den siste tiden har fått inn flere utmagrede og dehydrerte pinnsvin.

– De har kramper og askegrå gommer, det indikerer forgiftning. Innen de kommer inn til oss, klarer vi sjeldent å redde dem, sier Fosse.

Det var Danmark som først meldte om et høyt antall døde pinnsvin. Dorthe Madsen i Pindsvinevennerne sier det, i Danmark, har dødd over 45 pinnsvin den siste tiden.

Frykter ulovlig gift

Det er stoffet metaldehyd de to organisasjonene frykter kan være årsaken til dyrenes død. Årsaken er en obduksjonsrapport fra Danmark, som viste at en hund, med lignende symptomer som pinnsvinene, hadde fått i seg stoffet.

Metaldehyd er et stoff som brukes i gift mot snegler. Stoffet er ulovlig i Norge, men sneglemidler som inneholder metaldehyd selges i noen andre land.

– Hvis det hadde vært et middel vi lovlig har her i Norge, ville det vært mange flere tilfeller, sier Fosse.

Hun påpeker at pinnsvin stort sett beveger seg i hager, og at det derfor er sannsynlig at giften er en type som brukes der.

Farlig for flere dyr

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet opplyser at de har hatt ni tilfeller med dyr som har fått i seg sneglemiddel hittil i år, men ingen som inneholder metaldehyd.

Dyrlege ved Nøtterøy Dyreklinikk, Øivind Austefjord, sier de får inn hunder med tegn på forgiftning hvert år. Om det kan skyldes ulovlig sneglegift, tør han ikke påstå.

– Hundene har gjerne diffuse symptomer og det er vanskelig å slå fast at det kommer fra forgiftning. Men hvis vi spør eier om hunden har fått i seg noe den ikke burde, hender det at noen kommer på at de har lagt ut sneglegift i hagen, sier Austefjord.

Unngå å bruke gift

Austefjord oppfordrer hageeiere til å unngå å bruke gift mot snegler.

– Som hageeier kan jeg forstå at folk bruker midler mot snegler, men som dyrlege og hundeeier mener jeg at man bør bruke andre metoder, sier han.

Ingrid Fosse i Pinnsvinhjelpen er enig i det.

– Det gjelder å få folk til å forstå at gift er gift, sier hun.