Hopp til innhold

– Nå ser vi om de har skjerpet seg

For andre år på rad sjekker Arbeidstilsynet utestedene. I fjor fant de avvik hos 4 av 5.

Ølservering, Tsjekkia

Utelivs- og serveringsbransjen har mye å gå på for å tilfredsstille kravene i Arbeidsmiljøloven, mener Arbeidstilsynet.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

– Dette er en bransje som har store utfordringer med å følge loven, slår prosjektleder for Arbeidstilsynets kampanje, Trine Hammer, fast.

I fjor startet kampanjen som skal undersøke arbeidsforholdene i overnattings- og serveringsbransjen. Rundt 2000 tilsyn ble utført over hele landet. Kampanjen fortsetter i år, og intensiveres nå i sommer.

– Det er nå trykket på de ansatte er størst, med lange og travle dager, sier Hammer.

Hun forteller at det trolig vil bli gjort en del tilsyn på steder der de også var i fjor.

– På den måten kan vi se om de har skjerpet seg siden fjoråret.

18 timers arbeidsdag

Trine Hammer

Prosjektleder for Arbeidstilsynets kampanje, Trine Hammer, er skuffet over resultatene.

Foto: Privat

Mange av bruddene Arbeidstilsynet finner, handler om kontrakter og arbeidstid.

– I de verste tilfellene hadde ansatte vakter i 17 og 18 timer, gjerne flere dager i strekk hele uken. Det er noe som får veldig store konsekvenser for de ansattes helse.

Det er heller ikke uvanlig at arbeidsgivere i utelivsbransjen lar være å gi overtidstillegg.

– Dette er harde fysiske yrker, og mange blir syke og faller ut av bransjen fordi det er tøft å jobbe der, sier Hammer.

Advarer mot svartmaling

Ingjerd Sælid Gilhus

Ingjerd Sælid Gilhus i NHO Reiseliv mener man ikke bør svartmale situasjonen.

Foto: NHO Reiseliv

Næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ingjerd Sælid Gilhus, er opptatt av at man ikke skal svartmale utelivsbransjen selv om Arbeidstilsynet finner feil hos 4 av 5.

– Vi er selvsagt opptatt av at man skal overholde regelverket best mulig. Det er et komplisert regelverk, og det får vi klare tilbakemeldinger på fra medlemmene våre. Det skaper utfordringer, og de ønsker også en klarere veiledning på dette.

Gilhus mener mange bryter reglene uten å mene det.

– Vi tror nok at du kan dele avvikene i to grupper: De systematiske lovbryterne og de som har en manglende kunnskap og ikke kjenner regelverket godt nok.

– Skremmende tall

Hotellsjef for Quality Hotel Tønsberg, Øyvind Hagen, representerer hotell- og utelivsbransjen i interesseforeningen for forretningsdrivende i Tønsberg. Han er overrasket over tilsynsresultatene.

– 80 prosent avvik er skremmende tall, sier Hagen.

Han har likevel inntrykk av at det generelt står bra til i bransjen.

– Vi er veldig nøye på kontrakter, og mitt generelle inntrykk er at restaurantene på brygga i Tønsberg også er det. Det finnes nok alltid noen unntak, men generelt tror jeg situasjonen er blitt bedre.