– Nå kan jeg puste lettet ut!

Kjøpmann Svein Pedersen har sovet med slegge ved siden av seg i butikken etter et innbruddsforsøk i vinter. Nå er han lettet over at tre menn er varetektsfengslet.

Svein Pedersen

Kjøpmann Svein Pedersen utelukker ikke at det blir flere netter i butikken selv om tre menn er varetektsfengslet for innbrudd.

Foto: Privat

Butikksjef Svein Pedersen som driver Joker i Sundbyfoss i Hof, ble skremt av innbruddsforsøket mandag 27. februar i år, forteller han.

– Jeg har beholdt lyset på i butikken om natta. Jeg har sovet over her og vært redd for at de skal komme tilbake, sier Pedersen.

Han har sovet ved inngangsdøra med slegge ved siden av seg. Avisa Jarlsberg omtalte først saken.

– Det er liten vits for meg å være her hvis jeg ikke har noe å forsvare meg med. De er tre og jeg er en. Da må jeg ha noe å overraske dem med, sier han.

En av innbruddstyvene på vei inn i butikken.

Innbruddstyvene ble fanget opp av overvåkingskameraet i Spar-butikken i Svarstad tidligere denne måneden.

Foto: Overvåkingskamera

Uflaks for pågrepne Flax-tyver

Siden innbruddsforsøket har Svein Pedersen vært ekstra på vakt, men har likevel klart å sove i butikken.

Etter en politijakt i Vestfold ble tre østeuropeiske menn pågrepet natt til tirsdag denne uka. De ble siktet for butikkinnbrudd i Vestfold og Buskerud. De skal ha stjålet flaxlodd og en bil, blant annet. I dag ble de tre mennene varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll i Tønsberg tingrett, forteller jourhavende jurist Lene Skeistrand hos politiet i Vestfold.

– Retten var enig med politiet at det var en sannsynlighetsovervekt for at det var disse tre personene som hadde stått bak en rekke innbrudd i forretninger i Vestfold, sier Skeistrand.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva de er siktet for.

Delvis innrømmelser

Advokat Ole Tom Røed sier hans klient delvis erkjenner straffskyld. Det gjør også en annen mann, mens en tredje mann mener han ikke har gjort noe galt. Pedersen er glad noen er pågrepet og varetektsfengslet.

– Tusen takk. Jeg trodde de bare skulle varetektsfengsles fire dager, og ikke fire uker. Jeg tenker at nå kan jeg puste lettet ut.

– Hvorfor har du reagert så sterkt siden de ikke stjal noe fra butikken eller skadet den?

– Fordi det er ganske vanlig at folk prøver seg først og kommer tilbake etter noen dager. Derfor blir jeg redd.

Fortsetter å vokte butikken

Selv om mennene er varetektsfengslet, kan det hende at Pedersen overnatter fremover i butikken i tilfelle andre tyver skulle prøve seg.

Politijurist Lene Skeistrand sier man risikerer å pådra seg et straffansvar hvis man går lenger enn det som er nødvendig for å skremme vekk innbruddstyver.

– Det kommer an på hva man gjør med slegga. Jeg tror man skal være forsiktig, sier Skeistrand.