Hopp til innhold

– Mange gruer seg til dette

Å trekke kølapp på apoteket er en smal sak for de fleste. Men for blinde og svaksynte er det en prøvelse.

Kåre Eriksen

KØLAPP: Kåre Eriksen er leder i tilgjengelighetsutvalget i Norges Blindeforbund avdeling Vestfold. Han, og andre blinde, har store problemer med å trekke kølapp – en enkel sak for de fleste.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Et stort skilt henger over automaten inne på apoteket: «Kølapp» står det med en stor pil som peker nedover.

Den hjelper Kåre Eriksen lite.

67-åringen er blind og må føle seg frem med den hvite stokken sin. Kølappautomaten står forholdsvis lett tilgjengelig i akkurat dette apoteket på et kjøpesenter i Larvik. Likevel er det en prøvelse for Eriksen å finne frem. Rett til høyre for automaten står det et stativ som er like stort og bredt som kølappautomaten.

Eriksen finner automaten etter hvert etter å ha følt seg frem. På automaten er det en touchskjerm med en liten grønn knapp. Trykker man kommer kølappen ut.

Lydløst system

Det er ingen lyd i systemet som forteller Eriksen om han traff den grønne knappen eller hvor kølappen kommer ut.

Kåre Eriksen

VIL FORENKLE: Kåre Eriksen diskuterer med apoteker Bodil Ree hva som kan gjøres for å forenkle en tur på apoteket for blinde og svaksynte.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Jeg ønsker meg en hjelpeknapp vi i min situasjon kan trykke for å få hjelp av betjeningen. Klarer jeg først å få ut en lapp har jeg absolutt null peiling på hvilket nummer jeg har eller hvilken kasse jeg skal i – ikke har jeg sjanse til å finne kassen heller, sier Eriksen, som er leder i tilgjengelighetsutvalget i Norges Blindeforbund, avdeling Vestfold.

Vil ha ledelinjer i gulvet

Skal blinde eller svaksynte personer finne frem til for eksempel kølappautomater i butikker de aldri har vært i, trenger de hjelp. Enten i form av ledelinjer i gulvene, eller fra betjening.

En fersk undersøkelse utført blant Norges Blindeforbunds medlemmer viser at de fleste synes situasjoner med kølappsystemer er ubehagelige og vanskelige.

– Ja, det er ubehagelig å ikke kunne ordne dette på egen hånd. Det tror jeg det er mange i min situasjon som gruer seg til å gå på steder med slike automater. De er redde for å bli kikket på og for å ikke finne frem, sier Eriksen.

Apoteker Bodil Ree sier rett ut at hennes apotek ikke er utformet slik hun skulle ønske.

– Vi hjelper selvfølgelig blinde personer med en gang vi ser de komme inn i butikken, men jeg har stor forståelse for det Eriksen ønsker. Jeg lover å ta dette opp med ledelsen, sier Ree til Eriksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark