– Mange gruer seg til å ferdes i trafikken

Aina Madsen opplever ofte livsfarlige situasjoner på hesteryggen i trafikken. Hun etterlyser bedre samarbeid mellom ryttere og andre trafikanter.

En hest med vogn bak.

NESTENULYKKER: Magne ryttere og kusker opplyser å ha vært utsatt for nestenulykker i trafikken.

Foto: Privat

På en av de mange turene med hest hvert år gikk det nesten galt. I motgående kjørefelt kom en motorsyklist i høy hastighet.

– Vi var på vei over en smal bru med autovern på begge sider. Jeg forsøkte å signalisere at han måtte sette ned farten, sier Aina Madsen.

Ruste motoren

Aina Madsen

KONTAKTET POLITIET: Aina Madsen anmeldte sitt møte med motorsyklisten.

Foto: Privat

Motorsyklisten respekterte ikke forespørselen hennes, og forsøkte i stedet å presse seg forbi på den smale brua.

– Jeg brølte «hva faen driver du med». Han mumlet noe tilbake og svarte med å ruse motoren kraftig. Hesten ble redd og prøvde å rygge og snu, men jeg fikk heldigvis kontroll på den.

Hun noterte seg skiltnummeret anmeldte saken til politiet.

– Politiet tok anmeldelsen seriøst, men den ble henlagt på grunn av manglende bevis. Jeg er glad hesten ikke kastet meg av brua. Motorsyklisten var 60 år, og bør vite bedre, sier Madsen.

Tenk elg

Madsen forteller videre at det ofte snakkes om nestenulykker i hestemiljøet.

– Mange gruer seg til å ferdes i trafikken, noe som er synd, sier hun.

Kari Hustad Norsk Hestesenter

SAMARBEID: Kommunikasjonsrådgiver Kari Hustad på Norsk Hestesenter ønsker at bilførere og andre trafikanter samarbeider bedre i trafikken.

Foto: Norsk Hestesenter

Ifølge Norsk hestesenter som utdanner ridelærere og travtrenere, bør bilførere og andre trafikanter oppføre seg mot hest, som de ville gjort dersom en elg gikk i veikanten.

– Hesten er et fluktdyr. Den angriper ikke når den er redd, men flykter. En skremt hest ute av kontroll, er en farlig hest, sier Kari Hustad, kommunikasjonsrådgiver på Norsk hestesenter.

Forebygger med informasjon

I 2014 omkom to jenter i en ulykke på Bjørkelangen i Akershus, da en bil kjørte på vogna jentene satt i.

I kjølvannet av ulykken opprettet Norsk hestesenter nettsiden hestitrafikken.no for å hjelpe alle som ferdes i trafikken til å forstå hverandre bedre.

Det ble også utført en spørreundersøkelse der 6 000 ryttere og kusker ble spurt om hvordan de opplever å ri eller kjøre med hest i trafikken.

– Omtrent 3 000 svarte at de har vært, eller kjenner noen som har vært utsatt for en nestenulykke, sier Hustad.

Må vise hensyn

UP-sjef Runar Karlsen

HENSYN: Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet, sier hest regnes som et kjøretøy og må følge trafikkreglene på samme måte som en bilfører.

Foto: KJartan Rørslett / NRK

En hest regnes som et kjøretøy. Dermed må hesteføreren følge veitrafikkloven. Det betyr at hesten skal gå på høyre side i veibanen, og den kan ikke ferdes på fortauet.

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet, ber alle som er en del av trafikkbildet til å vise hensyn og forståelse til hverandre.

-– Vi har opplevd flere alvorlige ulykker hvor hest er involvert. Det er store og tunge dyr og et sammenstøt med hest vil kunne få store konsekvenser, sier Karlsen.