Hopp til innhold

– Mange barn gruer seg ekstra i år

Barne- og ungdomspsykolog anbefaler foreldre å droppe alkoholen helt på fredag.

Et barn i regnjakke som holder et flagg.

HENSYN: – De fleste barn liker ikke å se foreldrene sine ruspåvirket. De synes det er ekkelt og vil at foreldrene skal oppføre seg sånn som de pleier å gjøre. Ta hensyn til barna, og spør hva de synes er greit, råder Anne-Kristin Imenes ved KoRus Sør. (illustrasjonsbilde)

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Obs, obs. Ikke fall for fristelsen til å skeie ut. 17. mai er barnas dag. I år kan det også bli barnas helg, sier barne- og ungdomspsykolog Anne-Kristin Imenes i KoRus Sør.

Det at høytidsdagen i år faller på en fredag, gjør at mange barn gruer seg ekstra til årets feiring, ifølge psykologen.

– De vet at det blir alkohol. Det er på en fredag, og det kommer to dager etterpå hvor foreldrene kan drikke. De vet av erfaring at det kan bli for mye, sier hun.

Hvor mange glass er for mange?

Psykologen påpeker at barn ikke har noe imot at foreldre har det hyggelig, men viser til en undersøkelse som viser at veldig få synes det er greit at foreldrene drikker mer enn tre glass.

– Det kan gå raskt fra at ting er hyggelig til det begynner å bli litt ubehagelig for barna. Det merker de ofte raskere enn foreldrene.

Ipsos gjennomfører årlig en undersøkelse for organisasjonen Av og til der barn og unge mellom 8 og 19 år blir spurt om hvor mye de synes det er greit at voksne drikker med barn til stede.

Tall fra i år viser at 25 prosent av de 799 spurte mener at man ikke kan drikke noe i det hele tatt. Blant de yngste (8-11 år) er tallet 32 prosent.

De fleste svarer null, ett eller to glass.

– Dropp alkoholen helt

– Foreldrene forandrer seg, og det påvirker barn mer enn vi tror. Spesielt sårbare barn og spesielt på annerledesdager, som er litt utrygge og vanskelige i utgangspunktet.

17. mai er en slik dag. Det er mye folk, løse rammer og mye å forholde seg til, legger hun til.

Anne-Kristin Imenes i en mørk genser med et grønt maleri bak seg.

ERFARING: Anne-Kristin Imenes har jobbet mye med barn og unge blant annet gjennom kommunehelsetjenesten i Færder kommune, og i deltidsjobben ved KoRus sør.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ifølge Imenes er det mange barn som trenger hjelp til å gjøre dagen til en god dag, og hun råder derfor foreldre til å droppe alkoholen.

– Alkohol er ikke så viktig. Barna kan få komme først.

Barnas dag

Også nestleder Karianne Fremo Sveistrup i ungdomsorganisasjonen Juvente mener det er viktig å beholde 17. mai som barnas dag.

– Da bør den også foregå på barnas premisser og uten fyll.

Hun trekker frem en undersøkelse fra 2017, også utført for Av-og-Til. Den viste at 44 prosent av de spurte voksne hadde opplevd berusede voksne med barn til stede på 17. mai.

– Er det mange barn som føler seg utrygge på grunn av foreldrenes alkoholinntak på 17. mai?

– Det finnes ikke noen spesifikk statistikk på alkohol på 17. mai, men man vet at dette gjelder andre høytider. Når 17. mai nå har blitt en dag hvor det har blitt «trendy» å drikke alkohol, er det ikke noen grunn til at denne dagen skulle være noe annerledes enn andre høytider.