Hopp til innhold

– Finn fram planene

DSB mener det bør settes ned en granskingskommisjon etter storbrannen i Lærdal.

Storbrann i Lærdal

23 bygninger ble totalskadd i brannen i Lærdal.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Avdelingsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Anne Rygh Pedersen sier det er viktig å lære av helgens storbrann.

23 bygninger i Lærdal brant ned i brannen som startet lørdag, og 23 personer ligger fortsatt innlagt på sykehus med lettere skader.

– Jeg håper at en slik svært uheldig hendelse kan føre til noe positivt. Det ville vært veldig bra om kommunene i landet nå går inn og ser på sine egne håndteringsplaner, sine egne forebyggende tiltak, og tenke om det er noe de kan gjøre annerledes, sier Pedersen til NRK.no.

Anne Rygh Pedersen

Anne Rygh Pedersen i DSB sier det er for tidlig å si hvordan forebyggingsarbeidet i Lærdal har vært. (arkivbilde)

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Har man ikke planer for en silk type situasjon?

– Det er jobbet godt med forebyggende arbeid knyttet til trehusbebyggelse. Både fra Riksantikvaren og fra DSB. Og så er det slik at vi har et kommunalt system, så det er opp til kommunene å følge opp de påleggene staten gir og de tilsynene som staten gjør. Det er nok litt varierende tilbakemeldinger fra de forskjellige kommunene når det gjelder hvor godt dette arbeidet er utført.

Les også:

– En åpenbar trend

På dette tidspunktet er det for tidlig for Pedersen å si om forebyggingsarbeidet i Lærdal har vært godt nok eller ikke. Det skal de bruke tiden fremover på å evaluere.

– Men trenden på landsbasis er åpenbar; De små kommunene har større utfordringer med å gjøre et godt forebyggende arbeid, enn de som har slått seg sammen i større og mer robuste brannvesen. Vi trenger branningeniører for å kunne gjøre den jobben på en god nok måte, og da er man avhengig av et litt større faglig miljø, sier hun.

Uavhengig av hvordan forebyggingsarbeidet i Lærdal har vært, mener Pedersen at det nå er viktig å lære noe av hendelsen.

– Vi må lære å gjøre ting bedre. Det er alltid mulig å gjøre ting bedre, enten det gjelder forebygging eller håndtering. Det er ikke slik at vi nå ser at det er gjort mye galt, men det er veldig viktig å gå igjennom og evaluere dette på en god måte slik at vi kan lære av det og bli bedre.

Samler inn informasjon

Nå jobber direktoratet for å samle inn all mulig slags informasjon om storbrannen for å gi det videre til den politiske ledelsen.

– I tillegg begynner vi allerede nå å tenke evaluering. Det kan godt hende at det er lurt å sette ned en granskingskommisjon for å gjøre dette på en ekstra grundig måte. Dette er tross alt en av de største «bybrannene» på mange år, sier Pedersen.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark