NRK Meny
Normal

– Lokalpolitikk fra seilskutetiden

Rederiforbundet reagerer kraftig på samferdselsminister Ketil Solvik-Olsens avgjørelse om å beholde losbordingsfeltet ved Færder.

Harald Solberg

VIL FLYTTE: Harald Solberg står foran losbordingsfeltet på Færder – men vil flytte feltet lenger inn i Oslofjorden.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Viseadministrerende direktør Harald Solberg mener avgjørelsen er basert på lokalpolitikk fra seilskutetiden, og at den ikke tar hensyn til hvordan moderne sjøfart fungerer.

– Historisk sett ligger losbordingsfeltet ved Færder fordi det var første landkjenning for skipene som kom inn i Oslofjorden. I dag har vi moderne skip med navigasjonshjelpemidler. Oslofjorden er en krevende fjord og derfor trenger vi gode loser, men det er ikke lenger noen grunn til å borde helt ute på Færder, sier Solberg.

– Helt absurd

Varaordfører på Tjøme, Per Ove Width (Frp), liker ikke karakteristikken fra Rederiforbundet.

– Det er helt absurd og meningsløst. Jeg forstår jo skuffelsen fra dette miljøet som i årevis har forsøkt å flytte losbordingsfeltet. Losene, losoldermann og alle som er involvert i dette, er enige i at dette er det eneste riktige å gjøre, også med tanke på nasjonalparken. Så hvordan man kan betegne det som gammeldags får stå for hans regning, sier Width.

Kystverket gambler med sikkerheten

SYNES DET ER ABSURD: Varaordfører Per Ove Width synes det er absurd å bli kalt gammeldags.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Rederiforbundet har imidlertid Kystverket på sin side. I sin utredning konkluderte de med Ringshaug i Tønsberg som det beste området for et losbordingsfelt.

Samferdselsministeren valgte likevel å opprettholde dagens løsning, noe som er uforståelig for Rederiforbundet.

– Det er i hvert fall ingen faglige grunner for at samferdselsministeren går imot Kystverkets anbefalinger. Det har vært lange prosesser i næringen hvor alle er enige i at det beste er å flytte losbordingsfeltet lenger inn. Så vi ser ingen andre grunner til avgjørelsen enn at samferdselsministeren har blitt presset av lokalpolitikere, sier Solberg.

– Egen agenda

– Nå har Kystverket prøvd å få flyttet losbordfeltet så lenge jeg har holdt på med politikk, så jeg er overbevist om at de har en eller annen agenda, svarer Width.

Han er også klar på at samferdselsministeren er i stand til å ta egne valg.

– Lokalpolitikerne har presset på, det er jo slik politikken er, sier han. Likevel er With tydelig på at samferdselsministeren har tatt avgjørelsen helt på egen hånd.

– Jeg vet at Ketil Solvik-Olsen er en oppreist person som tar egne beslutninger.