Hopp til innhold

– Barneombudet bør bli statsminister

Barna på Solerød barneskole i Re mener Anne Lindboe bør bli statsminister, eller jobbe på SFO, når hun er ferdig som barneombud.

Barneombudet på Solerød skole

SKOLEBESØK: Elever på Solerød barneskole sammen med barneombud Anne Lindboe, f.v.: Oliver Pettersen, Gjermund Heierstad, Bror Langklepp, Noah Bramley, Anne Lindbo, Eirik Heierstad, Julie Tveiten og Natalie Fiskerstrand

Foto: Aina Indreiten / NRK

En liten rød campingvogn med Barneombudets bamselogo har parkert i skolegården på Solerød barneskole i Re kommune.

Campingvogna har barneombud Anne Lindboe med når hun reiser landet rundt på skolebesøk. Mandag var hun gjest på skolen hun selv gikk på da hun var barn.

– Her gikk jeg i seks år. Det er veldig hyggelig å være her, forteller Lindboe når hun møter elevene i musikkrommet i kjelleren.

Barneombudet på timeplanen - på Solerød skole i Re

VAKTHUND: Barneombud Anne Lindboe forteller om barneombudets arbeid på sin gamle barneskole, Solerød barneskole i Re kommune.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Barns rettigheter på timeplanen

Elevene har barneombudet på timeplanen og nå får de lære om barneombudets arbeid og FNs barnekonvensjon.

Det er et råd hun fikk da hun begynte som barneombud for fem år siden.

– Jeg fikk det rådet av noen ungdommer som var med på å ansette meg. Det er viktig, for om man ikke vet at man har rettigheter, vet man heller ikke når rettighetene brytes og da er man ikke i stand til å si ifra, sier barneombudet.

Lindboe forteller at mange barn er kjent med FNs barnekonvensjon, men at mange kun tror den gjelder barn i krig og fattige land. Barnekonvensjonen er også en rettighet i Norge.

– Det gjelder også barns rett til å ikke bli mobbet, retten til å ikke bli utsatt for vold, barns rett til privatliv o.l. og det er ikke alle klar over, forteller Lindboe.

Anne Lindbo med gammel klassebilde på Solerød skole

KLASSEBILDE: Anne Lindboe fant seg selv igjen på et gammelt klassebilde da hun besøkte sin gamle barneskole, Solerød barneskole i Re kommune.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Alarmtelefonen

Barna lærte også om hva de kan gjøre dersom de selv, eller en de kjenner ikke har det bra.

– Vi lærte at vi skulle snakke med en voksen, forklarer Maja Røren Bommen.

– Også kunne vi ringe barneombudet eller Alarmtelefonen hvis vi ville spørre om vi kunne fortelle noen om det, sier Ane Linnea Kval.

– Husker dere nummeret?

– Ja, det er 116 111, svarer jentene.

Statsminister eller SFO

Anne Lindboe har et år igjen som barneombud og ville innom sin gamle barneskole før hun er ferdig som barnas vakthund. Og barna var svært opptatt av hva hun skulle gjøre når hun slutter som barneombud.

– Jeg ønsker å fortsette å jobbe med barns rettigheter, forklarte Lindboe og fikk mange råd om hva hun kunne gjøre.

– Du bør jobbe på en skole eller i SFO, forslår ett av barna.

– Du bør bli statsminister, foreslår en annen, og det er et forslag Anne Lindboe kan like.

– Det syntes jeg var en god ide. Om jeg ikke overtar etter Erna, vil jeg gjerne fortsette å jobbe barns rettigheter overfor politikere, forteller hun barna.

Og når NRK spør Lindboe om hennes fremtidsplaner, svarer hun:

– Jeg ser for meg at jeg kan jobbe for en organisasjon som arbeider med barns rettigheter, eller i et departement eller direktorat. Jeg vil i alle fall forsette og jobbe for barn, sier hun.

Anne Lindbo og Sissel Kyrkjebø, gml kontaktlærer

KONTAKTLÆRER: Anne Lindboe fikk møte sin gamle kontaktlærer Sissel Kyrkjebø under besøket på Solerød barneskole.

Foto: Aina Indreiten / NRK