Hopp til innhold

– Lavkarbodietten fungerer ikke

Ifølge ny forskning må du tenke deg slank for å holde deg slank.

omelett

Mange bruker omelett i sitt lavkarbo kosthold.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Forskning fra Psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim motbeviser lavkarbokurer. Det viser seg at tanketrening er effektivt for å holde vekten varig lav.

Det har vestfoldkvinnen Anne Sissel Saure fått erfare. Hun har deltatt i forskningsprosjektet til Livsstil Norge, der kognitiv terapi er brukt. Det er tanketerapi og oppmerksomhetstrening som skal gi langvarig vektreduksjon og en sunnere livsstil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne Sissel Saure

Anne Sissel Saure sier at tanketerapien har fått henne til å holde vekta på en god måte.

Foto: Trine Lejon Tjønnås / NRK

Resultatene viser totalt at kvinnene som inngikk i studien i gjennomsnitt oppnådde en vektreduksjon på 10 kilo, og holdt den nye vekten to år etter å ha gjennomført sju samlinger med programmet.

– Dette fungerer for meg. Jeg er mye mer fornøyd med meg selv.
Jeg har kommet til at jeg kanskje ikke behøver være størrelse 36. Jeg erkjenner at jeg er bra nok. Dette er viktig, og det har jeg lært gjennom den positive tankegangen, sier hun.

Avviser myter om lavkarbo

Rune Andreassen er pedagog og kognitiv psykoterapeut. Han er en av de som står bak forskningen om at man må endre tankegangen for å få orden på egne spisevaner. Han avviser det han kaller ”lavkarbomytene” om at hvis man unngår sukker og karbohydrater vil tankene om søtsug avta.

– Det er ikke vitenskapelig dokumentert. Skal man velge en lavkarbodiett, så handler det om å bestemme seg først. Det å bestemme seg er en mental prosess, sier Andreassen til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rune Andreassen

Rune Andreassen har forsket på vektreduksjon med tanketerapi.

Foto: Trine Lejon Tjønnås / NRK

Han sier at verken lavkarbodietter eller lavkaloridietter kan vise til lignende resultater der de opprettholder idealvekten som den de oppnår med sin terapi. Han mener derfor at lavkarbo er overfladisk. Den tar ikke tak i selve årsaken til overspising og usunt forhold til mat.

– Det å gå og fortelle noen og si at, bare du gjør sånn og sånn så lykkes du. Og så fortsette å predikere det når resultatet er det stikk motsatte viser jo at måten å tilnærme seg på er feil.

– Vi er tilpasset lavkarbokosten

Cesilie Teiste Brattli er forfatter av boka Fristende lavkarbo. Hun mener at lavkarbodietten er det mest naturlige som finnes.

– Lavkarbokostholdet er det kostholdet vi er genetisk tilpasset for å spise. Det tar utgangspunkt i den maten vi opprinnelig hadde tilgang til, og det er ikke overfladisk. Hjernen vår fungerer etter belønningsprinsippet. Den vil ha sukker. Dersom vi kutter ut sukker og stoffer som ligner sukker, så følger hjernen etter, sier hun.

Anne Sissel Saure som deltok som forsøksperson i forskningen med tanketerapi og oppmerksomhetstrening tror at lavkarbo kan fungere for mange, men at hun selv har funnet sin løsning.

– Dersom det er noen som velger å leve med masse fett og lite sukker, så må de jo gjerne det. Det forandrer nok ikke noen tanker bortsett fra at en del av suget etter den vanlige maten blir borte, sier Saure.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark