NRK Meny
Normal

– La hunden være hjemme på nasjonaldagen

De aller fleste hunder har det bedre hjemme på 17. mai, mener Dyrevernalliansen.

Mops

SLITSOM FEIRING: Mange hunder er livredde for salutter og ståk, men man kan gjøre en slitsom dag enklere for dyret ved å planlegge. Hunden har det trolig bedre hjemme.

Foto: STOYAN NENOV / REUTERS

Mange hundeiere ønsker å ha med seg hunden sin på den store 17. mai-feiringen. Mens man selv nyter den velkjente og stemningsfulle korpsmusikken, beundrer barnetoget og synger 17. mai-sanger av full hals, vil ikke den firbente vennen ha like stor glede av det hele.

Live Kleveland

ULIKE BEHOV: – Man må vurdere hundens behov. Noen tåler mer enn andre, men ingen har godt av så mye bråk og smell, mener Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Foto: Dyrevernalliansen

– Det blir rett og slett for mange inntrykk. Det er ofte bråk og smell. Hundene kan bli veldig redde og de kan få et høyt stressnivå av den store folkemengden og av at det er så mye som skjer, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Økt stressnivå

Ifølge Kleveland kan økt stressnivå gi langvarige skader. Hunden kan bli varig redd, den kan få nedsatt evne til å lære og atferden kan få negative utslag.

– Så det aller beste rådet er at du går en skikkelig tur på morgen eller på kvelden i forveien av nasjonaldagen slik at hunden blir sliten. Man bør også tilrettelegge en god feiring hjemme, sier hun.

Også Mattilsynet har utarbeidet en rekke forslag på hva eierne bør gjøre for å sikre kjæledyrene sine en god opplevelse på 17. mai.

– Gjelder ikke alle

Hundeinstruktør Thomas Thorvaldsen ved Din Hundeskole i Norge har bred erfaring fra ulike hundeaktiviter. Det er enkelt å se om hunden er stresset, mener han.

– En hund med høyt stressnivå er gjerne anspent og rastløs. Man vil også legge merke til at den vil lete etter fluktmuligheter, sier Thorvaldsen.

Thomas Thorvaldsen

TAR MED SEG HUNDEN: Hundeinstruktøren Thomas Thorvaldsen sier at han ville ha tatt med seg hunden sin. – Men det er best å begynne på utkanten. Man kan gå nærmere dersom hunden ikke reagerer, sier han.

Foto: Berit Hotvedt

Han påpeker likevel at alle hunder er like forskjellige som vi mennesker er. Derfor er han noe uenig i at alle hunder må forbli hjemme.

– Men det er vanskelig å komme med en anbefaling, man må kjenne til hunden, sier Thorvaldsen.

Ifølge Thorvaldsen er det ikke farlig å ha med hunden dersom man ser at kjæledyret ikke reagerer.

– Dette er mulig å teste. I dagene før 17. mai kan man utsette hunden for store folkemengder og høye lyder. Man kan for eksempel sette på videoer fra tidligere 17. mai-tog.

– Allikevel er det viktig å være varsom på en slik dag. Personlig ville jeg ha startet litt i utkantet av folkemengden og toget. Da er det viktig å ha et kroppspråk som viser at situasjonen er trygg.