NRK Meny
Normal

– Kråker kjenner oss igjen

Har du irritert på deg ei kråke, har du fått en uvenn for livet – nesten.

Kråke i vinterlys

GOD HUKOMMELSE: Kråker er vakre å se på, men irriterer du på deg en, går ikke det i glemmeboka med det første.

Foto: Lillian Knutsen Aspås

Kråkene er intelligente og kan kjenne igjen både oss mennesker og bilene vi kjører i. Har du erta på deg en kråke, vil den huske deg, sier naturoppsynsmann i Vestfold, Egil Soglo.

Nettopp det fikk NRKs journalist føle på kroppen. Da reporteren hadde parkert bilen og skulle til å gå ut, hoppet en illsint kråke opp på panseret. Fuglen likte tydeligvis ikke parkeringen, som var for nær en annen kråke som lå i gresset. Det resulterte i flaksing, baksing og skinnangrep.

Naturoppsynsmann Egil Soglo

NATUROPPSYNSMANN: Egil Soglo har hørt flere eksempler på langsinte kråker.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det er ikke helt uvanlig at dette skjer, og jeg har hørt flere lignende eksempler, sier Soglo som mener at også andre fuglearter kan være langsinte overfor personer som har provosert dem.

Fulgt til døra

Kråker er intelligente og kan altså kjenne igjen en fare – i dette tilfellet NRKs reporter, som parkerte på feil sted til feil tid. Soglo mener det er liten vits i å prøve å redde forholdet. Reporteren er svartelista, og det kan vare lenge.

Her har tydeligvis en atferd blitt trigget, og så lenge den føler seg truet vil den fortsette med sin atferd. At kråkene kjenner igjen bilen du kjørte i, er heller ikke uvanlig, sier naturoppsynsmannen.

Skriking, flaksing og et og annet kakk i hodet, men de er heldigvis ikke livsfarlige forsikrer Soglo.

– Det er smertefullt og ubehagelig, men ikke farlig.

Så jeg har rett og slett fått meg en uvenn for livet?

I en periode, så har du det. Akkurat hvor lenge det varer er ikke godt å si. I hekketiden er kråkene individuelle skapninger, som holder seg sammen med make og barn, da kan de være ekstra oppmerksomme på «truende atferd».

Når kråkene går tilbake til flokken, og ungene har blitt store, vil etter all sannsynlighet temperamentet mildne.

Hør hele saken her: