NRK Meny
Normal

Måtte vente i over en time på behandling av forgiftet barn

Lars Holms to år gamle datter fikk nylig i seg giftig salve. Selv om Holm handlet øyeblikkelig, tok det over en time før datteren fikk behandling. Store mengder av salven kunne blant annet gitt muskelkramper.

Lars Holm sitter i sofaen med datteren på fanget.

KRITISERER LEGEVAKTA: Lars Holm mener datteren (2) burde fått behandling raskere.

Foto: Privat

– Jeg opplevde det slik at legevaktene ikke har mulighet eller kunnskap til å behandle akutte situasjoner. Jeg reagerer på slett behandling, sier Lars Holm.

Da datteren hans Oline ble forgiftet ringte han først legevakta i Horten fordi han bor i denne kommunen. Legevakta ba Holm ringe Giftinformasjonen, og de sa at Oline måtte få i seg medisinsk kull så fort som mulig.

– Det visste ikke legevakta om de hadde, og vakthavende lege var ute. Derfor sendte de oss til legevakta i Tønsberg, forteller Holm.

Legevakt

REAGERER: Horten-beboeren Lars Holm mener han fikk slett behandling av særlig legevakta i Horten da datteren hans fikk i seg en giftig salve.

Foto: NRK

– Godt nok bemannet

Da han og datteren kom hit, ble de bedt om å dra til akuttmottaket på Sykehuset i Vestfold. Herfra ble de sendt til barneavdelingen, der Oline til slutt fikk hjelp. Det gikk bra med henne.

Niels Kirkhus, kommuneoverlege i Horten, kan kommentere saken på et generelt grunnlag. I likhet med åtte av ti norske legevakter er den i Horten nesten alltid bemannet med én lege og to hjelpepersonell.

Jeg mener dette er godt nok. Hovedmålet med legevakta er å tilby det folk vanligvis får hos fastlegen. En må se bemanningen i sammenheng med dette. Vi kunne ikke garantert at en lege var inne nesten uansett hvor mange leger vi hadde hatt.

Ifølge Kirkhus skal vakthavende på legevakta vite at de alltid har medisinsk kull inne. Kirkhus medgir at det hadde vært ideelt om Oline Holm fikk raskere behandling.

Mats Foshaug, avdelingsoverlege ved legevakta i Tønsberg, sier at Holm burde blitt vurdert av legen der, eventuelt AMK, i stedet for å bli sendt til akuttmottaket. Morten Tønnessen ved akuttmottaket beklager at Holm opplevde at personellet der satte spørsmålstegn ved hvorfor de var der.

– Her er terskelen lav for å snakke med vakthavende barnelege, sier han.

Mari Tosterud i Giftinformasjonen opplyser at store mengder av salven Oline Fjellheim Holm fikk i seg, i verste fall kunne ført til påvirkning av hjertet, kramper og bevissthetstap.

– Kontakt andre enn legevakta

Lars Holm mener folk bør ringe ambulanse straks de får problemer med barn og skjønner at det kan være farlig.

– Ikke snakk med legevakt, for de har tydeligvis ikke rutiner til å ta vare på barna våre, mener han.

Kirkhus mener at folk burde ringe legevakta hvis de er i tvil om hvor raskt de trenger hjelp, og 113 hvis de mener at det virkelig haster.