NRK Meny
Normal

– Kommunen bør hete Jarlsberg

Tidligere Tønsberg-ordfører foreslår å slå sammen Tønsberg, Horten, Re, Nøtterøy og Tjøme til en «superkommune».

Laster kart, vennligst vent...

Slik vil en eventuell ny "superkommune" se ut.

Kommunesammenslåinger har lenge vært et hett tema, og diskusjonene kommer til å fortsette.

I en kronikk i Tønsbergs Blad i dag skriver Arbeiderparti-politiker og tidligere ordfører i Tønsberg, Harald Haug Andersen, at en ny storkommune i midtfylket bør bestå av Tønsberg, Horten, Re, Nøtterøy og Tjøme.

– Dette står for min regning, men slik jeg tolker stemningen i Tønsberg Arbeiderparti, så er vi nok ikke så veldig uenige, sier Haug Andersen til NRK.no.

Kommune med alt

Harald Haug Andersen

Harald Haug Andersen er ikke fornøyd med at Stokke seg mot Sandefjord, men har allikevel stor tro på 'Jarlsberg kommune'.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Dette er jo det man fra gammel av kalte «Tønsberg-regionen». Da snakker vi rundt 80 000 mennesker, hvis vi ikke tar med Horten, sier han og fortsetter:

– Men jeg syntes det er naturlig å ta med Horten, fordi Stokke har valgt å se mot Sandefjord, forklarer Haug Andersen.

Han sier man må tenke større kommuner med tanke på blant annet tjenestetilbud, og han påpeker at den nye «superkommunen» vil ha alt.

– Havnefasiliteter i Horten, landbruksarealer i Re og Tønsberg, elektronikkindustri i Horten, høgskolen på Bakkenteigen, Færder nasjonalpark og så videre. Det inneholder alt, og vi bør tenke strategisk og langsiktig.

Jobber videre

Han innrømmer at diskusjonen om hvor rådhuset skal ligge, er en diskusjon som kan være ødeleggende. Men også her har han en løsning.

– Jeg tenker på en desentral struktur. Med ny teknologi bør det være mulig. Man klarer å finne en struktur som er fornuftig både organisatorisk, administrativt og politisk, forteller Haug Andersen.

– Kommer du til å gå videre med denne ideen?

– Ja, jeg slipper ikke dette. Det har jo vært snakk om Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme, men jeg tror ikke det er store motforestillinger mot å tenke videre. Re virker naturlig, og Horten syntes jeg også kan være en grei løsning, sier Haug Andersen og legger til:

– Og med et nytt kommunenavn, så slipper vi den diskusjonen. Det er en ny og fornuftig måte å tenke på, avslutter han.