NRK Meny
Normal

– Jenter rammes hardere

Likestillingsombudet slår alarm om digitale medier som ny arena for trakassering og overgrep. Mener jenter er mer utsatt på sosiale medier.

Hanne Bjurstrøm

BEVISSTGJØRE: Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm mener at unge mennesker må bevisstgjøres på konsekvensene av publisering av seksuelle bilder på nett. – Jeg tror ikke at de som gjør det alltid vet hva de gjør.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm reagerer sterkt etter at det ble kjent at en 16 år gammel jente tiltales for å ha spredt sexvideo av to 17-åringer på Snapchat.

– Vi reagerer fordi vi ser at ungdommens liv seksualiseres i stadig økende grad. Det rammer både gutter og jenter, men jenter rammes på en annen måte enn gutter, sier Bjurstrøm.

Hun er veldig glad for at det har blitt tatt ut en tiltale i forbindelse med dette.

– På den måten kan man bidra til å sette et eksempel på at den type atferd er uakseptabelt, sier hun.

Skeivhet mellom kjønnene

Bjurstrøm ser en farlig utvikling mot enda trangere kjønnsroller.

– Vi liker å si at vi har kommet veldig langt med likestillingen i Norge og det har vi, men samtidig så har vi også sett et tilbakeslag når det gjelder å ikke segmentere hva som er det kvinnelige og hva som er det mannlige.

LES OGSÅ: – Skjer nesten hver dag

Bjurstrøm sier at mange jenter tvinges til å eksponere seg selv seksuelt og som de kanskje ikke er helt bekvem med.

– Det er nok et produkt av mange ting, men også et produkt av at kvinner er de som får den seksuelle oppmerksomheten. Jeg sier ikke at det ikke er alvorlig for gutter, men vi ser en skeivhet i hvordan dette oppleves og hvordan man utsettes for det vi kaller for overgrep, sier Bjurstrøm.

– Lovverket må forbedres

Hun forteller at mange mennesker har fått livene sine ødelagt etter å ha blitt eksponert ufrivillig med seksuelle bilder.

– Så det er viktig å erkjenne problemet. Det er også viktig at man fra politiets side har ressurser til å forfølge dette.

I tillegg må lovverket forbedres, mener hun.

– Lovverket er generelt sett ikke laget for å ta tak i den digitale virkeligheten på dette området, så vi må gå gjennom det og se på hva som kan forbedres, avslutter Bjurstrøm.