NRK Meny
Normal

– Jeg vervet Jonas

Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen mente byråkraten Jonas Gahr Støre burde bli politiker. Når ser han fram til å få Støre som ny partileder.

Dag Terje andersen og Jonas Gahr Støre

Kort tid etter at det ble kjent at Jens Stoltenberg får toppjobben i Nato, pekte «alle» på Støre som hans etterfølger og lørdag velges Jonas Gahr Støre til ny partileder i Arbeiderpartiet.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap)

Tidligere stortingsrepresentant så tidlig at Jonas Gahr Støre kunne bli en god politiker.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ved dirigentbordet under landsmøtet sitter tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen fra Lardal. Han ser fram til å få Jonas Gahr Støre som ny leder i partiet.

– Alle fylker som har sagt noe om lederbyttet har sagt at de vil ha Jonas, men valget blir gjennomført på normal måte, sier Andersen.

– Likner ikke på Jens

Andersen mener den nye partilederen ikke likner så mye på Jens Stoltenberg, selv om begge er menn i 50-åra fra Oslo vest.

– De har jobba sammen lenge og Jonas har nok lært mye av Jens, men jeg tror han vil ta Arbeiderpartiet andre veier. Verden forandrer seg, så det er nødvendig med en nyutvikling av politikken, sier Dag Terje Andersen.

Jonas Gahr Støre

Lørdag velges Jonas Gahr Støre til ny leder i Arbeiderpartiet.

Foto: Leif Hatland / NRK

Støre har bred støtte i partiet, likevel er enkelte Ap-folk spente på hvordan han takler å lede et politisk parti. Mens Stoltenberg har vært i politikken siden tenårene, har Støre sin bakgrunn fra embetsverket og internasjonale organisasjoner.

– Vervet Jonas

Andersen tror Jonas Gahr Støre vil bli en god leder for partiet og avslører at det var ham som fikk byråkraten Støre til å bli medlem av Arbeiderpartiet på 1990-tallet.

– Jeg sa til ham at han er sosialdemokrat og at han kanskje kunne få lyst til å jobbe med politikk og derfor burde melde seg inn i Arbeiderpartiet. I morgen kommer jeg til å tenke på det og være glad for den vervingen der, sier Andersen.