Hopp til innhold

– Historiene kom på løpende bånd

Da Hilde Helmine Leknes fortalte at hun var jordmor, skjedde det noe med beboerne på sykehjemmet.

Alderdom

KOGNITIV SVIKT: De fleste jordmoren snakket med på sykehjemmet har problemer med å huske, men da de snakket om fødsler kom minnene tilbake. (illustrasjonsbilde)

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Hilde Helmine Leknes har snakket med kvinner på et sykehjem i Tønsberg om deres fødselsopplevelser. De fleste kvinnene har en kognitiv svikt, det vil si at de har problemer med å huske og med å uttrykke seg.

Men da de snakket om fødslene sine, kom minnene og språket tilbake.

– Da de begynte å fortelle, skjønte jeg at jeg hadde funnet gull. Det var akkurat som å grave i en skattkiste. Jeg tenkte det ville være en stor tragedie om det de fortalte ikke ble allmenn kjent, sier Leknes.

Hilde Helmine Leknes i sorte klær med beige kåpe.

30-TALLET: Hilde Helmine Leknes mener det er ting i kvinnenes historier fra 30-, 40-, og 50-tallet jordmødre i dag kan ta med seg videre i sitt arbeid.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Historiene har dermed resultert i en utstilling på sykehjemmet Marie Treschow.

En stille kveldsvakt ...

Det hele startet en stille kveldsvakt. Leknes satte seg ned med kartleggingsverktøyet Min historie, som de bruker for å bli bedre kjent med beboerne.

Leknes syns det gikk treigt denne kveldsvakten, hun fikk ikke den kontakten hun ønsket. Så glapp det ut av henne at hun var jordmor, og at hun hadde tatt imot mange barn.

– Da kom historiene på løpende bånd, forteller hun.

– Det er fantastiske historier. De er fulle av minner og erindring. Det er gode opplevelser, og dårlige opplevelser. De husker i detalj hva jordmødrene sa til dem, hva de hadde på seg og hva legene sa.

– Sterke kvinner

De fleste som er med i prosjektet er kvinner med kognitiv svikt.

– Det å kunne gjenfortelle historier fra så langt tilbake i tid, ga dem en veldig mestringsfølelse. Jeg så de gikk tilbake i tid. De koste seg.

Det har tatt lang tid å samle historiene. Leknes har snakket med hver kvinne minst tre ganger for å være så sikker som mulig på at det de forteller, stemmer.

– Det er sterke kvinner. De er sterke på en helt annen måte enn oss. Vi har så mye annet rundt oss som vi kan støtte oss på. Det hadde ikke disse kvinnene. Mennene var ikke til stede under fødslene, og kvinnene var overlatt til seg selv. Det er imponerende det de har klart å få til, sier jordmoren.

– Skjønte jeg hadde funnet gull

De pårørende har samtykket til publiseringen av historiene, og i tillegg til utstillingen vil Leknes gjerne publisere historiene i en bok.

Hun syns de er for viktige til å bli glemt.

– Det blir flere og flere kognitivt svekkede i Norge. I dag er det mellom 60 000 og 70 000 demente, og dette tallet vil stige etter hvert som befolkningen blir eldre. Da må vi huke tak i det vi faktisk kan finne i et sinn, før det blir altfor svekket.