Normal

– Jeg ser mye håp i denne generasjonen

Tønsberg (NRK): Skuespiller og sanger Camara Joof er ikke ferdig med å snakke om rasisme.

Camara Joof

Camara Christina Lundestad Joof ble sint da reklamefilmen til det svenske varehuset Åhléns ble møtt med mye hat og rasisme.

Foto: Johanna Hauge / NRK

Camara som har en afrikansk pappa og en nordnorsk mamma bruker seg selv som utgangspunkt i monologforestillingen "Pavlovs Tispe", som handler om identiteter, språk og maktstrukturer. I 21 uker skal hun reise rundt på videregående skoler i hele landet.

– I åpningen av monologen starter jeg med å snakke gebrokkent før jeg slår over. Allerede i det sekundet får elevene en oppfattelse av hvem jeg er. Jeg håper å sette i gang en dialog rundt hvem vi er og det at vi alle er så veldig mange ting på en gang, sier Camara.

Fikk ikke være Lucia

Det første minnet Camara husker knyttet til sin identitet og hudfarge var som femåring. De skulle trekke lapp om hvem som fikk være Sankta Lucia under feiringen i barnehagen.

– Det at de trakk mitt navn var det største i verden. Barnehagepersonalet så på hverandre, og forklarte meg at det dessverre ikke gikk. For Lucia skulle være blond, og Lucia skulle være hvit. Og så la de lappen min til side og trakk en ny en.

Skuespilleren sier at det var tøft for et femårig hjerte. Noen dager senere arrangerte moren et eget Luciatog for henne hjemme.

Minnet dukket opp igjen

For Camara dukket minnet opp igjen da hun så reklamefilmen til den svenske kjeden Åhléns, med en liten mørk gutt som Sankta Lucia.

– Jeg kjente at hjertet mitt svulmet, det var det vakreste i verden.

Etter kort tid stormet det inn med trusler og rasistiske kommentarer. Mandag ettermiddag publiserer den svenske kjeden dette innlegget på Facebook:
– I dag har vi tatt en avgjørelse om å fjerne Lucia-bildet i våre egne kanaler. Kommentarene til bildet har vært massive de siste dagene, og bildet er blitt spredd, og fortsetter å spres, i forum med holdninger som Åhléns ikke støtter. Avgjørelsen er tatt av hensyn til gutten og familien.

– Det er helt banalt at vi har denne diskusjonen i 2016, og det er så viktig at flere tar den opp, sier Camara som understreker at hun ser håp og mye potensiale i generasjonen hun spiller forestillinger for.

"Pavlovs Tispe"

Til slutt lurer du kanskje på hvorfor skuespilleren valgte å kalle monologforestillingen akkurat Pavlovs Tispe. Navnet kom hun på da hun flyttet til København og kjøpte seg en sykkel.

– En dag jeg bøyde meg ned for å låse opp sykkelen min var det noen som slo meg på rumpa. Etter at det hadde skjedd et par ganger, merket jeg at jeg krøkket hele kroppen min hver gang jeg skulle låse opp sykkelen. Da en venn av meg kommenterte at jeg låste sykkelen min så rart, skjønte jeg at jeg hadde fått litt betinget atferd. Dermed kalte jeg sykkelen min Pavlov, og kom fram til tittelen Pavlovs tispe, avslutter Camara.