Hopp til innhold

– Jeg har grått hver eneste dag

Emilie K. Beck dro til Lesvos for å lage en dokumentarfilm om flyktningsituasjonen. Hun håper dokumentaren vil ryste folk i Norge.

FILMER OG GRÅTER: Emilie Beck fra Tønsberg dro til Lesvos for å lage en dokumentarfilm om flyktningene og de frivillige på øya. Beck har ansvar for regi, mens Adele Gyllenhammar er fotograf. Bildet er hentet fra dokumentarfilmen «Det kommer båter».

– Babyen hadde blå øyne. Det kunne like godt kunne vært en norsk baby og jeg husker at jeg tenkte: hvor kommer du til å ende opp?

Emilie K. Beck fra Nøtterøy er på øya Lesvos sammen med venninnen Adele Gyllenhammer. Begge studerer ved Den norske TV-skolen på Lillehammer og dro til Lesvos for å lage en dokumentarfilm om flyktningene som ankommer øya.

Emilie Beck

FORDOMMER: Nøtterøyjenta forteller at hun for kort tid siden ikke hadde noe forhold til flyktninger.

Foto: Emilie Beck

– Plutselig stod jeg der med en ett år gammel baby i armene. Moren bare rakte babyen til meg i fortrolighet, sier Emilie.

Et oppgjør med egne fordommer

Dokumentarfilmen «Det kommer båter» er en miljøskildring som følger situasjonen og de frivillige på øya.

– Det er viktig for oss å formidle at menneskene som kommer hit er akkurat som mennesker i Norge. De har følelser og et behov for å være et sted som er trygt, sier Emilie.

«Jeg kan ikke helt beskrive hvordan det er å se livene deres der hjemme fylt av glede, humor og små problemer, mens her nede ser vi bare elendighet og krise. Men de frivillige som er her nede er helter. I går reddet de livene til 55 mennesker som hadde fryst i hjel på vannet hvis ikke de hadde gjort noe, og jobbet hele dagen og natten for å få båtene trygt i land .»

Emilie K. Beck på Facebook

Hun forteller at hun for noen år siden ikke hadde et forhold til flyktninger.

Lesbos

KAOS: Daglig kommer det båter med flyktninger til øya Lesvos fra Tyrkia.

Foto: Emilie Beck, Adele Gyllenhammar

– Jeg hadde et behov for å bryte med egne fordommer. Jeg kom i kontakt med ei som arbeidet frivillig på øya og etter det bestemte jeg meg for at jeg måtte dra ned for å hjelpe, forteller hun.

Skolen gav jentene klarsignal for å lage dokumentarfilmen som eksamensproduksjon.

Doper ned barna

Både Emilie og Adele har vært vitne til flere båter med flyktninger som har ankommet øya. Noen ganger filmer de, andre ganger orker de ikke og legger kameraene fra seg. Emilie forteller at barna i båtene ofte er neddopet for at de skal være rolige på den farefulle ferden over sjøen.

– Når jeg ankom øya for en uke siden tenkte jeg at jeg måtte forholde meg profesjonelt, men det er vanskelig å stå med utstyr i hendene og filme gråtende barn og voksne som trenger hjelp, sier Emilie.

– Vi har stått med tårer i øynene når vi har filmet.

Flyktninger på Lesvos

STERKE INNTRYKK: Emilie forteller at de møter mange følelser blant flyktningene som ankommer Lesvos. Noen gråter eller ler, andre får panikk og besvimer. Bildet er hentet fra dokumentaren.

Foto: Emilie Beck, Adele Gyllenhammar

Forberedt på å drukne

Emilie forteller om en hendelse for noen kvelder siden. En båt med seksti kvinner, barn og menn ankom land. Båten var full av vann og på vei over fryktet personene om bord at den kom til å synke. Mennene hadde da blitt enige om hvem av dem som skulle hoppe over bord hvis båten tok inn mer vann.

– Mannen som hadde ansvar for å styre båten fikk en kraftig reaksjon da vi kjørte han til flyktningleiren senere. Han skrek og gråt, forteller Emilie.

«Vi er helt alene i mørket med en båt på femti stykk. På impuls ringer vi noen av de andre frivillige og skriker at det kommer en båt, mens vi prøver å holde menneskene i båten rolige. På fem minutter var det fire biler sammen med oss, og i enorm fart sto vi på en systematisk linje og fikk båret barna over vann og steiner og opp på veien.»

Emilie K. Beck på Facebook

Sent torsdag kveld ble det funnet et barn på åtte måneder i en båt. Barnet hadde frosset i hjel på turen over.

Håper statsministeren ser filmen

Emilie forteller at det blir en utfordring å gå tilbake til livet i Norge.

– Jeg blir provosert når jeg ser og hører om hverdagslige ting hjemme i Norge. Situasjonen på Lesvos er kaotisk og egentlig vil jeg bare bli her og hjelpe, sier Emilie.

Hun håper dokumentarfilmen kan bidra til å få flere til å hjelpe mennesker som er på flukt.

– Jeg vil at folk skal endre synet de har på flyktninger som kommer til Norge. Tenk hvis Erna Solberg kunne sett filmen og at den hadde gjort en forskjell.

Dokumentaren skal være ferdig i desember.