Hopp til innhold

– Jeg ble det store mobbeofferet

– Det er leit at det skal gå så langt at barn skifter skole, sier rektor.

Moe skole.

Moe skole i Sandefjord får flere henvendelser fra foreldre som ønsker at barna skal bytte skole på grunn av mobbing ved skolene de går på.

Foto: Evelyn Therese Berg Hansen / NRK

To av de private skolene i Sandefjord mottar henvendelser fra foreldre som ønsker at barna skal bytte skole på grunn av mobbing.

– Jeg hadde det ikke noe bra, jeg ble jo det store mobbeofferet for alle, forteller Rikke, og legger til at hun har fått en ny hverdag etter at hun byttet skole.

Rektoren ved Moe skole i Sandefjord, Victoria Holte, forteller at hun får mellom fem til ti henvendelser hvert år.

– Jeg synes det er leit at elever må bytte skole på grunn av mobbing. Det er trist at det skal være slik. Nærskolen er det stedet du skal oppleve mestring, glede og ikke minst utvikle deg sosialt og sammen med venner, sier hun.

Ny sjanse

Victoria Holte.

Victoria Holte er rektor ved Moe skole i Sandefjord.

Foto: Evelyn Therese Berg Hansen / NRK

Holte forteller at skolen har satt av tid i timeplanen til å jobbe med sosiale ferdigheter, snakke positivt, sinnemestring og være snille mot hverandre. Dette mener hun er med på å skape et trykt og godt miljø for elevene.

Responsen fra både elevene selv og foreldrene har vært god.

– Ofte kommer foreldre med tårer i øynene og takker fordi barna deres har fått «nye liv». Det er hyggelig å bidra, samtidig som det er leit at det skal gå så langt at barn skifter skole. Faren til en jente som begynte i 10. klasse hos oss i høst, kom innom kontoret mitt og ga meg en god klem. Han sa «vi begynte her 9 år for seint vi, men tusen takk». Slike historier røsker i hjerterota.

«Har få venner»

Rektor ved Mokollen skole i Sandefjord, Tone Olafsson, fikk i 2012 mellom fem til syv henvendelser. Antall henvendelser i løpet av det siste skoleåret er det samme.

– Det er en del foresatte som ringer i løpet av skoleåret og ønsker plass. Ofte er problemene sammensatte med både mobbing og lærevansker, og foresatte bruker noen ganger formuleringer som «barnet mitt trives ikke på skolen», «har få venner», «faller litt utenfor sosialt sett i gruppa», sier Olafsson.

Ønsker samarbeid

Stabssjef for skole- og barnehageetaten i Sandefjord, Solveig Helgesen Wegger, forteller at det ikke foreligger noen statistikk på forekomsten av skolebytter til private skoler, og heller ikke årsaksforhold.

Skolene oppgir at de ikke kjenner til at mobbing er årsak til skolebytter, dette har bare unntaksvis vært oppgitt som årsak.

– Det arbeides systematisk med å motvirke mobbing i Sandefjordskolen, og en rekke tiltak er iverksatt for å forhindre at elever opplever mistrivsel og mobbing. Sandefjord kommune har undertegnet «manifest mot mobbing», og tolererer med dette ikke mobbing i skolen, fastslår Wegger.

Hun legger til at hun synes det er trist at elever føler de må bytte skole for å trives. Wegger ønsker nå en dialog med de private skolene og kommunen for å forhindre at dette skal skje, noe rektorene ser på som utelukkende positivt.