NRK Meny
Normal

– Instruksendring for å blidgjøre opposisjonen

VESTFOLD (NRK): Ifølge leder i Politiets Fellesforbund i Vestfold er beslutningen om at politiet ikke skal gå med ladd våpen, en politisk avgjørelse for å glede opposisjonen, ikke et politifaglig råd.

Bevæpnet politi

Politiet skal ikke lenger bære ladd våpen. Etter en instruksendring må ammunisjon og våpen bæres separat.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har endret bevæpningsinstruksen for politiet fra ladd våpen i hylsteret, til at de må ha ammunisjonen og våpenet hver for seg.

Per Fronth, leder i Politiets Fellesforbund i Vestfold, mener polititjenestefolk må ha ammunisjonen i våpenet.

–Det er det vi har trent med og på siden vi mottok den type trussel. Vi gjennomgår ganske så iherdig treningsøkter og det opparbeides en automatikk i det at vi behandler et ladd våpen, sier Fronth til NRK.

– Jeg, og flere av mine fagforeningskollegaer, mener dette er en politisk beslutning for å blidgjøre opposisjonen som er imot at politiet skal ha denne midlertidige bevæpninga. Det er uheldig at man rokker ved en innarbeida rutine som gir både politifolk og ikke minst publikum trygghet.

Per Fronth.

Leder i Politiets Fellesforbund i Vestfold, Per Fronth, synes det er svært uheldig at bevæpningsinstruksen for politiet er endret.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– En uheldig løsning

Selv om Anundsen har endret instruksen etter et politifaglig råd fra Politidirektoratet, er Fronth uenig i at det er den beste løsningen.

– Vi synes det er en uheldig løsning, slik det nå har blitt, all den tid all treninga vår er bygd opp rundt at våpenet som trekkes er ladd. Nå må man i så fall gjøre om på hele treningsopplegget og trene med lading av våpen i en akutt, skarp situasjon.

«Kjære politikere. Er ikke vi like mye verdt som dere?»

Det var i et leserinnlegg på Politiforum sine nettsider at Fronth først tok opp temaet. Her spør han politikerne om polititjenestepersoner ikke er like mye verdt som dem.

– Det er en spissformulering i debatten. Jeg viser til at politiet er bevæpnet også når vi passer på våre politikere og kongelige, og vi bruker samme type våpen. Der er det aldri vært noen kritikk mot at våpenet er ladd.

– Offentlige personer, politikere, statsråder og medlemmer av Kongehuset er jo større terrormål enn oss vanlige folk i gata. Er det ikke da helt naturlig at livvakttjenesten er bevæpnet med ladde våpen?

– Jo, for all del. Fram til ett år siden hadde de en spesiell vurdering retta mot seg. Nå er det kommet konkrete trusler mot blant andre politi og andre instanser. Derfor mener vi at vi må ha midlertidig bevæpning slik den har vært frem til denne endringen.

Vådeskudd ikke grunn god nok

Antallet vådeskudd gått kraftig opp etter at midlertidig bevæpning ble innført, i forhold til før, da norsk politi ikke bar våpen hele tiden. Fronth mener ikke det er grunn god nok til å holde våpen og ammunisjon adskilt.

– Det er snakk om 22 vådeskudd, og ser vi det i forhold til de hundretusener av ganger hvor politiet har bevæpnet seg og så avvæpnet seg, er det under en promille.