Hopp til innhold

Dyrevernalliansen raser mot nye regler

Dyrevernalliansen mener de nye og skjerpede reglene til dyrevelferd i pelsdyrhold er langt ifra noen god nyhet for dyrene.

mink i bur, pelsdyroppdrett

BEDRE?: Det er vedtatt nye regler som skal skjerpe dyrevelferden i pelsdyrhold. Blant annet innføres en godkjenningsordning med strenge krav til gårder som tillates å ha mer enn to mink i hvert bur.

Foto: Thor Olav Moen

– Dette er ikke noen god nyhet i det hele tatt. Det gir kun mer papirarbeid for bøndene, og merarbeid for Mattilsynet. Regelverket har liten dyrevelferdsmessig effekt. Økonomisk sett er det ikke mulig å få til pelsdyroppdrett som ivaretar dyrenes behov, sier kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen.

Kommuniksasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliasen.

DÅRLIG NYTT: Kommunikasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen omtaler de nye reglene som dårlig nytt for dyrene. Dyrevernalliansen mener det i verste fall blir verre enn før.

Foto: Dyrevernalliansen

– Katastrofe for dyrene

Etter vårt syn er dette en «grønnvasking» av næringen, og en katastrofe for dyrene. De lever ikke naturlig. Ingen dyr bør leve i bur. Pelsdyr som rev og mink er rovdyr, sånn sett er det verre for dem å leve i bur enn andre husdyr, fortsetter hun.

Kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag derimot, mener den nye forskriften er en klar innstramming for pelsdyrnæringen i Norge.

Kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag

BLIR STRENGERE: Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag er ikke i tvil; de nye reglene er en betydelig innstramming for pelsdyroppdrettere.

Foto: Norges Pelsdyralslag

– Den tidligere forskriften var i utgangspunktet allerede en av verdens strengeste. Norske pelsdyrbønder har de siste årene allerede oppfylt mange nye krav, påpeker hun.

– Det innføres et forbud mot gruppehold av mink. De fleste minkgårder i dag er bygget for gruppehold. Skal man drive med gruppehold og opprettholde produksjonen har Mattilsynet beregnet at gårdene i gjennomsnitt må bygge ut for 3 – 3,5 millioner kroner for å opprettholde produksjonen.

Økt tilsyn og flere krav

– Det blir nå enda strengere krav til bonden. Dette omfatter økt tilsyn, sporbarhet, journalføring, og tydeliggjøring av at miljøet skal tilpasses dyrenes behov og naturlige adferd, sier Wormdahl.

Eksempler er leker til mink og tyggebein til rev.

– Det er utviklet et dyrevelferdsprogram for gruppehold av mink hvor Mattilsynet kan gi unntak fra hovedregelen, og tillatelse til enkelte bønder om deltakelse i programmet, avslutter Wormdahl.

– Mattilsynet må føre tilsyn med at programmet etter godkjenning og iverksettelse. Jeg vil ha tidlig evaluering og vurdering. Første godkjenning gis bare for tre år, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Moralsk forsvarlig

Axel Herman Holt er bonde og pelsdyroppdretter i Ramnes. Han har omkring 4800 mink på farmen sin. Han bygget nytt i 2012.

Axel Herman Holt med mink

OPPDRETTER: Axel Herman Holt driver med pelsdyroppdrett og har rundt 4800 mink på gården i Ramnes. Han forholder seg til reglene og mener det er etisk forsvarlig dyrehold han bedriver.

Foto: Thor Olav Moen

Holt har på ventet nye regler, og tror ikke de vil medføre store endringer for ham og hans drift.

Han ser slett ikke bort fra at det kommer nye innskjerpinger fremover. Han undres noe over at pelsdyrnæringen får nye regler og krav på svært kort varsel, sammenliknet med andre.

– Jeg kan forsvare det jeg driver med. Det er en lovlig næring, og jeg følger reglene. Jeg hadde ikke kunnet stå opp om morgenen hvis jeg følte dette var dyremishandling, sier Holt.

– Skal jeg ha to og ikke tre eller fire dyr i hvert bur, må jeg ha flere bur og bruke mer ressurser og tid og kanskje ansette folk. Det går på lønnsomheten løs, sier han.