NRK Meny
Normal

– Immunforsvaret mitt tåler ikke russefeiring

Snart blir Vebjørn Hegdal (19) langrennsløper på heltid.

Vebjørn Hegdal

SATSER HARDT: Vebjørn Hegdal fra Larvik Ski er tatt ut på juniorlandslaget i langrenn.

Foto: Ole Jørgen Bratland, Statoil

– Jeg har lært mye om hvordan kroppen fungerer.

Slik oppsummerer Vebjørn Hegdal sesongen som ble avsluttet for noen uker siden. Denne uken ble det klart at han fortsetter på juniorlandslaget også kommende vinter.

19-åringen, som riktignok vant norgescupen sammenlagt, måtte i løpet av vinteren slite med overbelastning, skader og sykdom.

– Det ble en tung, men lærerik sesong for min del, selv om dette er en kjedelig måte å lære på. Mot slutten klarte jeg å få til noen bra skirenn.

Larvik-løperen, som trener rundt 1000 timer i året, har ingen planer om å redusere mengden etter problemene i vinter.

– Jeg kommer til å kjøre samme type opplegg. Det er små detaljer som gjør at det ble som det ble i år. Nå vet jeg hvordan jeg skal håndtere disse situasjonene.

Fredrik Aukland

EKSPERT: Fredrik Aukland er imponert over det Hegdal har prestert så langt.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Lærer seg å bli tålmodig

– De som blir best i verden, har ofte vært gjennom en lang skade- eller sykdomsperiode. Man lærer seg at man må bremse og lytte til kroppens signaler, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland.

Han mener det er viktig at unge utøvere lærer seg å gjøre gode valg.

– Det trenes så mye at restitusjon er en avgjørende faktor. Man må huske at det tar mange år å bli en god langrennsløper, og at det er viktig å tenke langsiktig.

Dropper feiring

I det som blir hans siste sesong som junior, ønsker Hegdal å gi sine eldre konkurrenter en smakebit på hva de kan vente seg i årene som kommer. Hovedmålet er likevel junior-VM.

– Da er det medaljer, og helst gull, som gjelder. Man kan ikke si seg fornøyd med å bli nummer fire.

Når han er ferdig på videregående skole til sommeren blir det trolig fullt fokus på langrennskarrieren. Mens mange av klassekameratene i disse dager er opptatt med å feire slutten på 13 års skolegang, velger Hegdal å prioritere annerledes.

– Med det immunforsvaret jeg har hatt i vinter, tror jeg ikke jeg skal være med på noen russefeiring.