NRK Meny
Normal

– Ikke kontakt førerhunden

Blinde og svaksynte opplever ofte at førerhunden blir distrahert fordi folk tar kontakt med den. – Vi kan fort havne i farlige situasjoner, sier Mona Ullmann.

Trening med fører og førerhund i Tønsberg.

Else Marie Solberg trener på å gå i byen sammen med førerhunden Olli. Trener Tor Sannum følger med.

– Hold retning.

Else Marie Solberg stoler på hunden Olli mens de sammen går gjennom en ukjent by. Hun har ikke vært i Tønsberg på mange år, men nå er hun der for å trene, for å være sikker på at hunden ikke leder henne rett ut i veibanen, men hjelper henne forbi hindringer hun ikke kan se.

Trener Tor Sannum fra Lions førerhundskole i Oslo følger med og kommenterer. Til sammen er 16 blinde og svaksynte fra førerhundklubber i Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold i Tønsberg for å trene denne lørdagen.

– Det er mye å trene på i byen. Folk kommer gående forfra og bakfra, det er syklister, biler, støy, reklameskilt og andre hindringer, sier Solberg.

Søt hund

Selv om de bruker tid på å trene, er én distraksjon vanskelig å gjøre noe med: Folk tar kontakt med førerhundene.

– Det er et av de største problemene når vi går med førerhund, sier leder for førerhundklubben Fri, Mona Ullmann.

Hun har selv opplevd farlige situasjoner fordi folk vil snakke med, klappe, eller på andre måter ta kontakt med førerhunden.

– Jeg skulle krysse en gate. Så tar en person kontakt med hunden min. Hunden skjener ut til høyre, og leder meg midt ut i gaten, sier Ullmann.

Hun ber folk la være å ta kontakt med førerhunder som har på seg sele.

– Når selen er på, er hunden på jobb. Det er ikke vanskelig å forstå at det blir fristende å ta kontakt med hunden eller klappe den når brune, søte øyne plutselig ser på deg. Men ikke gjør det.

Førerhund

Førerhunden Olli kan sjarmere mennesker med sitt søte blikk.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Øyekontakt er nok

Else Marie Solberg holder ut armen for å vise bilister at hun skal over et fotgjengerfelt. Hun er midt i Tønsberg sentrum. Treningen har så langt gått bra, selv om Olli ved ett tilfelle ble litt overivrig, og var på vei ut i veibanen.

– Jeg oppdaget det, men hunden var litt ivrig til å gå videre. Det var nok fordi jeg oppmuntret den så veldig ved å si "kom igjen, kom igjen, hold retning".

Olli ble nok også distrahert av NRKs reporter som knipset bilder mens ekvipasjen var på vei mot fotgjengerovergangen. For det skal ikke så mye til. Øyekontakt med hunden kan være nok til å distrahere den, sier Solberg.

– Jeg merker plutselig at hunden blir opptatt av andre ting. Jeg hører ikke at noen tar kontakt, men plutselig befinner vi oss foran et menneske. Årsaken er ofte at personen har tatt øyekontakt med førerhunden.

– Det å ta øyekontakt med en førerhund er det samme som å lokke den til seg. Olli synes det er stas å bli beundret og blir vel litt sjarmert av det, sier Solberg.

Førerhundselen gir beskjed om å ikke forstyrre

Mange førerhunder er utstyrt med en vest der det står at hunden ikke skal forstyrres.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Hunden utnytter synstapet

Førerhundklubbene har vært samlet i Tønsberg i helgen for å perfeksjonere førerhundene så godt som mulig. Noen har hatt hundene i mange år, mens andre har hatt sine hunder i noen måneder.

– Det er viktig at de som fører hundene blir kjent med hva hundene gjør i forskjellige situasjoner, sier trener Tor Sannum.

– Hunden har en tendens til å utnytte synstapet. «Der kan jeg snuse litt og gå litt skjevt uten at man merker det». Da er det viktig å trene på å gå konsentrert.

Det ble en vellykket runde i byen for Else Marie Solberg og Olli.

– Jeg kom ikke borti hverken stoler, reklameskilt eller sykler. Så enten er Tønsberg en veldig ryddig by, eller så har jeg en dyktig førerhund.

Førerhundtrening i Tønsberg

Til sammen 16 personer øvde på å gå i Tønsberg med førerhund i helgen.

Foto: Henrik Bøe / NRK