– I hodet var jeg Jason Bourne

Richard ble tatt etter en storstilt aksjon med tungt bevæpnede politistyrker og helikopter.

Innsatt på fangeøya Bastøy

GJETER: En av jobbene Richard har på Bastøy er å gjete sauer.

Foto: Kristin Heien

– Jeg hadde vært våken i 11 døgn, og var superparanoid. Så hadde jeg bestemt meg for at nå var det nok, jeg orket ikke å leve.

NRK intervjuer Richard på fengselsøya Bastøy utenfor Horten, et lavsikkerhetsfengsel det ikke er vanskelig å rømme fra. Han soner for å ha skutt mot politiet med et replikavåpen.

– Jeg skjøt for å få dem til å skyte tilbake. De var så klart livredde, for det står jo en stikkflamme ut fra våpenet. Og det ser helt likt ut som våpenet politiet selv bruker i beredskapsstyrken.

– Alt er flaut

«Våpendesperado tatt etter storstilt politiaksjon», er en av overskriftene i lokalavisene etter hendelsen for to år siden. Ifølge Richard selv hadde han 50-60 politifolk etter seg, i tillegg til politihelikopter. Han innrømmer imidlertid at fengselsinnsatte ofte overdriver slike historier litt.

– Det var en ganske spektakulær flukt, og jeg var helt Jason Bourne i hodet. Jeg skulle klare å stikke av, selv om jeg egentlig hadde som intensjon å ta livet av meg selv.

Etter rundt to timers politijakt ble han tatt i en leilighet i Asker. Richard var ikke høy i hatten da rettssaken mot ham pågikk.

– To vitner fra politiet sa at de var oppriktig redde for livet sitt. Jeg kommer aldri til å glemme synet av den ene politibetjenten. Hun trodde hun skulle dø der og da.

– I dag er alt bare flaut. Om det er kult eller kjipt, så er det flaut. Man ble tatt. Man er ikke så jævlig flink kriminell hvis man blir tatt, sier Richard.

Bastøy fengsel

ÅPENT: Det er ikke vanskelig å rømme fra Bastøy. Likevel er det få som gjør det.

Foto: Kristin Heien

Utstøtt

Han har vært innsatt på Bastøy i noen måneder da NRK intervjuer ham. De innsatte på Bastøy jobber på øya. En del av Richards jobb er å passe på sauer.

– Moren fikk firlinger, men så har hun bare en spene som fungerer. Så to av lammene hennes er utstøtt på en måte, sier Richard, mens han står sammen med sauene.

– Da må man føle litt medynk med dem som er utstøtt, man kan sammenligne med seg selv. Utstøtt av famlie på grunn av dumme valg man tar. Man får utrolig empati med dyr – for et lam.

Sauer på Bastøya

SORTE FÅR: – Her er vi alle sorte får, både sauene og vi, ser Richard om sauegjetingen som er en del av jobben på Bastøy.

Foto: Kristin Heien

Richard har lenge slitt med store rusproblemer. Han har holdt seg unna sønnen sin i fem år, fordi han har ruset seg.

– Jeg er livredd for avvisning. At han bare legger på røret, ikke er interessert. Man fortjener ikke så jævla mye hvis det skjer.

– Når du blir løslatt, tenker du «aldri mer»?

– Hver gang. Jeg må bare være ærlig å si det. Hvis jeg får bukt med min egen rusproblematikk, så kan jeg si «aldri mer».

Richard er nå løslatt og i full jobb. Historien hans er en del av radiodokumentaren «Fangeøya. Historier fra Bastøy fengsel».