Hopp til innhold

– Hvor er hjelpeorganisasjonene?

– Signe Bruleite fra Tønsberg er blant dem som har reist til Hellas for å hjelpe flyktningene i Middelhavet. Og pensjonisten lurer på hvorfor organisasjoner som Røde Kors ikke er til stede på Leros der hun er.

Flyktninger under åpen himmel på Leros

Flyktningene på Leros mangler det meste, også tak over hodet.

Foto: (privat) / NRK

Leros ligger sørøst i Egeerhavet, og har 8 000 innbyggere. For grekere er kanskje den søvnige øya best kjent som et oppbevaringssted for brysomme kritikere av militærregimet som styrte Hellas mellom 1967 og 1974.

Diktatoren Benito Mussolinis sommerhus er blant øyas attraksjoner, og den skotske forfatteren Alistair MacLean fikk ideen til "Kanonene på Navarone" fra den tyske kanonstillingen på Leros.

Idyllen sprekker

Signe Bruleite forelsket seg i Leros for mange år siden, og har hatt en leilighet på øya i 20 år.

Signe Bruleite har vært fast gjest på Leros i mer enn 20 år.

Signe Bruleite fra Tønsberg har vært fast gjest på øya Leros i mer enn 20 år.

Foto: Privat / NRK

I norske feriekataloger beskrives Leros som «en ekte gresk perle med familievennlige strender». For dem som kommer til Leros nå om dagen i små gummibåter, – uten klær, vann og mat er opplevelsen en annen.

Mangler det meste

Bruleite forteller at det kommer rundt 200 flyktninger til øya hver dag. De blir satt i land på en holme utenfor Leros, og har hverken mat eller vann. Menneskesmuglerne kaster koffertene deres over bord for å få plass til flere i gummibåtene, derfor har de heller ikke klær eller andre nødvendigheter med seg.

For Signe Bruleite og de andre utlendingene i det improviserte "hjelpekorpset" er det en formidabel oppgave å hjelpe alle som kommer.

– Hellas er i en fryktelig økonomisk situasjon, og det er ingen fremtid for flyktningene her.

Hvor er Røde Kors?

Bruleite har skrevet til Røde Kors og de andre hjelpeorganisasjonene, men føler hun ikke når fram.

– Det er jo ingen her, så jeg vet ikke hvor pengene de har samlet inn er blitt av. – De er i alle fall ikke her.

Signe Bruleite har gode venner i Norge som sender penger, og i går sto det ti tusen kroner på kontoen hennes. Pengene går til det aller nødvendigste for flyktningene.

– Men det er behov for mye mer, så jeg er takknemlig dersom flere bidrar.

Er på andre øyer

Pressevakt i Norges Røde Kors, Marte Spets, sier gresk Røde Kors er på de seks mest utsatte øyene i Hellas, blant dem Lesvos, hvor det kommer inntil 2 000 flyktninger hver dag.

Ifølge Spets må Røde Kors prioritere øyene med flest flyktninger. Hun sier hun er imponert over den frivillige innsatsen, og ønsker Signe Bruleite lykke til.

Regntøy og sko

Bruleite forteller at flyktningene blir innelåst i bakgården hos havnepolitiet inntil de er registrerte, og at de sover under åpen himmel. I går regnet det, og det gjør ikke situasjonen enklere.

Improvisert teltleir på Leros

Når det regner blir forholdene i den improviserte flyktningleiren enda dårligere.

Foto: Privat / NRK

– Nå trenger de lett regntøy og sko til turen nordover i Europa.

– Hva forteller flyktningene deg om sine opplevelser?

– En syrisk lege jeg traff i går fortalte at halve hjembyen hans er overtatt av IS, og han var livredd for å bli tvangsrekruttert. – Ellers kan jeg se på mange av barna at de er traumatiserte.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark