NRK Meny
Normal

– Hvalfangst er idiotisk

Amerikansk presse hevder at hvalfangst er idiotisk, og synet deles av den jevne amerikaner. Derfor bestemte to studenter seg for å lage film om hva nordmenn selv tenker.

Chris Hanson og Chris Fedor

Chris Hanson (t.v.) og Chris Fedor er spent på hva slags mottagelse filmen om hvalfangst får i Norge.

Foto: NRK

Hvalfangst i Vestfjorden

Hvalfangst i Vestfjorden.

Foto: Kari Skeie / NRK

På bakgrunn av sitt eget folks syn på hvalfangst dro de to studentene Chris Hanson og Chris Fedor på en to måneders tur til Norge i 2009. Målet var å lage en film der nordmenn kom til orde.

De filmet og intervjuet nordmenn som har drevet med eller holder på med hvalfangst. De intervjuet også politikere og den jevne nordmann. Svarene ga flere overraskelser.

– Nordmenn flest er ikke opptatt av hvalfangst i det hele tatt. Særlig ikke om du sammenligner med hva amerikanere tenker, sier Chris Fedor.

Her kan du se hele filmen.

Video Hvalfilmskapere

Se video: Amerikanske hvalfilmskapere i Sandefjord

– Dere gir blaffen

– Dere er opptatt av miljøvern, men helt andre saker enn om hvalfangst er bra eller ikke. Dere er opptatt av oljeboring i nord, CO2-utslipp og global oppvarming. Det er kanskje viktigere saker nå, sier Chris Hanson tørt.

Årsaken til at de ville lage film om hvalfangst er ikke mer mystisk enn at Chris Hanson har en onkel i Norge som har vært på hvalfangst i Sørishavet.

– Mitt syn på hvalfangst og miljøvern har snudd. Det er minst like ille med industriell kjøttproduksjon, sier han, og får støtte av kameraten.

– Hvalene lever hele livet i sitt rette element. De svømmer rundt og har det godt, men har altså én dårlig dag, nemlig den dagen de eventuelt blir fanget. Okser, griser og kyllinger lever i bur hele livet og får aldri se sola.

Les også: – Ingen forhandlingsvilje

Les også: McCartney ber Norge om å ligge unna hvalen

Premiere i kveld

Filmen er vist i USA, og seerne der var positive. De syntes det var fint å høre hva nordmenn tenker. Dommen var at filmen gir et balansert syn på hvalfangst.

Den dommen gir også konstituert leder Dag Børresen på Hvalfangsmuseet i Sandefjord.

– Jeg synes filmen får frem flere synspunkt på hvalfangst. Det synet amerikanerne har, er vel noe hauset opp av pressa der borte, sier han med et lite smil.

Torsdag har filmen premiere på kinoen i Sandefjord.

– Klart vi er spent, svarer Chris Fedor. Det er jo første gang vi viser filmen utenfor USA.

Les også: Søker førstereisgutter

Les også: Hvalfangere rasende over You Tube-video

Hvalfangst i Vestfjorden

Hvalfangst i Vestfjorden.

Foto: Kari Skeie / NRK